Soványabb lehet az idei karácsony

Egytől akár két százaléknál is nagyobb visszaesésre számítanak a kereskedelemben. Az IMF tárgyalások alakulása és hangvétele is hatással lehet a belső fogyasztásra.

Egyöntetűen csökkenést és visszaesést vár az idei évtől a kiskereskedelmi szakma, legfeljebb a piaczsugorodás mértéke az, ami kérdéses. Míg vannak, akik 2-3 százalék közé teszik az idei forgalomcsökkenés mértékét, azaz nagyjából akkora recessziót jósolnak, mint ami 2008 után volt a magyar piacon, Vámos György az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára szerint a jelenlegi piaci folyamatok mellett 1-2 százalék között várható az idei visszaesés.

 Bár a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken teszi közzé a júliusi kiskereskedelmi adatot, illetve ezzel együtt az első féléves kiskereskedelmi forgalmának az alakulását, azonban Vámos becslései szerint 1,2 százalékos visszaesés várható az első félévre.

 Vámos György ugyanakkor hangsúlyozza: a második félév igen bizonytalan, nagy valószínűséggel a piaccsökkenésben jókora hullámzás lesz majd megfigyelhető, azaz lesznek hónapok amikor nagyobbat és lesznek, amikor kisebb mértékben esik vissza a hazai piac.

 A második félév alakulását meghatározó fő tényezők a forint árfolyama, az élelmiszer és az üzemanyagok drágulása, a devizahitelesek helyzetének az alakulása, illetve az, hogy a kormány hogyan tud boldogulni az IMF-el, egy elhúzódó, vitákkal terhelt hiteltárgyalás ugyanis komoly hatással lehet a befektetői bizalomára, és közvetve a fogyasztásra is.

 A jelenlegi erős forint ellenben importösztönző hatású, így ez erősítheti a fogyasztást, míg ha a kormány nem tud érdemben beavatkozni a devizahitelesek sorsába, az viszont nagyban tovább gyengítheti azt. Nyitott kérdés az élelmiszer és az üzemanyagok árának az alakulása.

 Amennyiben a jelenlegi – így is magas – áremelkedési tendencia érvényesül, úgy a forgalomcsökkenés még benne maradhat az 1-2 százalékos sávban – vélekedik Vámos György, ám ha erősebb lesz az áremelkedés üteme, akkor inkább a 2 százalék felé fog tolódni a piaccsökkenés.

 A gyenge nyári forgalom jelentősége, hogy a kereskedők ilyenkor tervezik be a karácsonyi készleteiket. Vámos György vélekedése szerint élelmiszerből nagy valószínűséggel a tavalyi szintet hozza a piac, azonban iparcikkeknél igen bizonytalan a helyzet – akár a forint árfolyama miatt is, mivel a karácsony rendkívül importigényes időszak.

Vámos György szerint amennyiben minden kedvezően alakul, úgy az idei decemberi tartósfogyasztási cikk-piac „megközelítheti” a tavalyi karácsony szintjét.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.