Sosem látott megszorítások Szerbiában

A bér- és nyugdíjbefagyasztás, kilenc hónap alatt tíz százalékos leépítés a közszférában, adóemelés, kiadáscsökkentés - Szerbia történetének legnagyobb pénzügyi kiigazítási programja mintegy egymilliárd eurós megszorítással jár. A cél, hogy megnyíljon az IMF-hitelkeret.

Egymilliárd euróval felérő megszorító programot jelentett be kedden a szerb kormány. Egyidejűleg adók emeléséről is döntött.

A Szerbia történetének legnagyobb pénzügyi kiigazítási programjának nevezett intézkedéseket gyakorlatilag az IMF által beígért hitel feltételeként alkotta meg a kormány. A program 89 százaléka kiadáscsökkentés, 11 százaléka bevételnövelés az állami költségvetés számára. A béreken át a nyugdíjaikig mindent befagyasztanak, a közszférában nem lehet majd az átlagot hatszorosan meghaladó fizetés. Mindeközben tíz százalékos leépítés is várható a közszférában kilenc hónap alatt.

A törvényhozásnak májusban kell döntenie a programról, amelyet akkor az IMF-fel is ismertetnek, hogy a nemzetközi pénzintézet igazgatótanácsa jóváhagyhassa az összesen 3 milliárd eurós készenléti hitelkeretet Szerbia számára. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.