Soros milliárdokat nyert a válságon

Miközben a vetélytársak óriási összegeket buktak a válságon, Soros György azon kevesek közé tartozott, akik gyarapították vagyonukat. Nem is kevéssel.

A Soros vagyonkezelője, a Soros Fund Management július elsején 24 milliárd dollárt forgatott, 41,18 százalékkal többet, mint egy évvel korábban – derül ki a fedezeti alapok (hedge fund) teljesítményét elemző új folyóirat, az AR összesítéséből. Az OTP árfolyamának befolyásolása miatt rá rótt 489 millió forintos (2,5 millió dolláros) bírság ehhez képest aprópénznek tűnik.

Soros, aki hírnevét a font elleni 1992-ben elkövetett támadással alapozta meg, az akkori, egymilliárd dolláros nyereség többszörösét vághatja zsebre az idén. Jóllehet a tavalyi év sem sült el rosszul a legjobban kereső befektetők közé sorolt Soros György számára, hiszen magánvagyonát 1,1 milliárd dollárral gyarapította. Ismerői szerint többször is figyelmeztetett a közelgő válságra, és előrelátását kiváló érzékkel kamatoztatta is az üzleti világban.

A Soros által menedzselt legnagyobb alap, a Quantum Endowment 2008-ban tíz százalékos hasznot hozott tulajdonosainak, miközben a fedezeti alapok befektetéseinek átlagosan 19 százaléka füstölt el. A legnagyobb amerikai fedezeti alap, a Bridgewater Associates például 14,95 százalékot veszített, s ma már csak 37 milliárd dollárt forgat a piacon.

Más prominens alapokat az invesztorok tőkéjük kivonásával büntettek meg a befektetésük drasztikus értékvesztése miatt. Az AR szerint a legjobb példa erre a Renaissance Technologies, az általa kezelt vagyon 41,38 százalékkal 17 milliárd dollárra apadt.

Soros tavaly 1,1 milliárd dollárral gyarapította magánvagyonát
Soros György
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.