Soros is aranyban utazik

Jövő év végére várhatóan 1925 dolláron tetőzik az arany unciánkénti ára, s ezzel immár a 13. egymást követő évben drágul folyamatosan az értékálló nemesfém. Az arany drágulása Soros Györgyöt is megihlette, a nagybefektető dollárszázmilliókért vett nemesfémet.

Az aranyár szárnyalása előtt nem mutatkozik komoly akadály, több tényező a recessziós időkben is jó, értékálló menedéket jelentő nemesfém malmára hajtja a vizet. Egyfelől az amerikai fiscal cliff, azaz költségvetési szakadék fenyegető veszélye, ami csak akkor hárítható el biztonsággal, ha a republikánusok és a demokraták megegyeznek az év végén lejáró, elsősorban a gazdagokat segítő adókedvezmények sorsáról, s a költségvetés bevételi oldalát segítő megszorítások elhalasztásáról.

Ez azért fontos, mert ha nincs egyezség a két nagy párt között, akkor 2013 januárjával automatikusan kifutnak a belső fogyasztást segítő adókedvezmények, és helyükbe fiskális kiigazítások lépnek, amelyek viszont éppenséggel a recesszió felé hajtanák a világ vezető gazdaságát. Ezt viszont már nem csak Amerika szenvedné meg, ugyanis a globális hatások az egész világgazdaságban komoly károkat okoznának. Bár a tárgyalások állítólag biztatóan haladnak a két párt között, korántsem biztos, hogy sikerrel is járnak.

Ekkor viszont ismét az arany válik az első számú vagyonmentési eszközzé. A vezető jegybankok, kiemelten az amerikai központi bank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) likviditásbővítő programjai révén elképesztő összegek keresik helyüket a piacon, s kötnek ki az aranyeszközöknél. Az érdeklődést jól jelzi, hogy olyan neves befektetők, mint John Paulson és Soros György is beszálltak az üzletbe, aranybefektetéseiket rekordszintre emelve.

Előbbi a Paulson & Co befektetési társaságán keresztül 3,67 milliárd dollárt fektetett aranyba, míg utóbbi Soros Fund Management LLC nevű cége 49 százalékosra növelte aranyban tartott eszközeinek arányát – ezt közölte a Bloomberggel az amerikai tőzsdefelügyelet. Paulsonnak már 66 tonna aranya van – papíron –, ez több, mint Brazília aranytartaléka. A befektetők már eddig több aranyat vettek az idén, mint amennyit az Egyesült Államok bányái kitermelni képesek.

A 247 tonnás mennyiség az úgynevezett ETF-eken keresztül jutott a befektetőkhöz. Ezek olyan, tőzsdén adható-vehető eszközök, amelyek mögött aranyfedezet van, tehát a befektető csak értékpapírt, s nem fizikai aranyat birtokol, ami biztonsági szempontból sem mellékes körülmény. Az ETF-ek mögött álló aranyfedezet is rekordszintre ért: 2604 tonnányi arany garantálja az alapok értékállóságát. Ennél magasabb aranytartalékkal egyedül az Egyesült Államok, illetve Németország rendelkezik.

És a ralinak messze nincs vége: a Bloomberg által megkérdezett 16 nyersanyagpiaci szakértő szerint az arany jövőre is negyedévről negyedévre drágulni fog, mígnem az év végére megdönti történelmi rekordját, a tavaly szeptemberben felállított 1921 dollárt, s ennél négy dollárral lesz drágább.

Az arany hülyeségbiztos befektetési eszköz, a politikusok téveszméi ellen is védelmet nyújt – fejtette ki Michael Mullaney, a bostoni Fiduciary Trust befektetési munkatársa, akinek cége 9,5 milliárd dollárnyi befektetést fialtat. Igaza is van: az arany az idén eddig 11 százalékot erősödve 1731 dollárnál jár, 1920 óta nem volt ilyen hosszú erősödési sorozata. 2010 januárja óta 60 százalékot drágult a nemesfém, amelyben az is közrejátszik, hogy a készletek végesek, azaz a kínálati oldal egyre szűkebb, a kereslettel semmiképp sem tud lépést tartani.

Ezt a termelők ki is használják, legnagyobbikuk, a Barrick Gold Corp. nyeresége például előrejelzések szerint jövőre 41 százalékkal növekedve eléri az 5,04 milliárd dollárt. Elemzők szerint a cég részvényárfolyama ennek megfelelően 43 százalékkal drágulhat a következő 12 hónapban. Ez sem tűnik rossz befektetésnek.

Kína az arany egyik legnagyobb felvásárlójává vált az utóbbi években
A vendor arranges gold rings on display at a jewelry shop in Shenyang, Liaoning province March 9, 2010. China, the world's biggest holder of foreign exchange reserves, renewed its commitment to the U.S. Treasury market on Tuesday but said it would be wary of adding to its gold holdings. REUTERS/Sheng Li (CHINA - Tags: BUSINESS IMAGES OF THE DAY)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.