Soros György és a Quantum csendje

Soros György visszavonulása a külvilágnak szól, az üzletet most tovább vivő fiai számíthatnak a tanácsaira és megérzéseire. Legfeljebb annyi változik, hogy ezentúl mások, „külsősök” nem részesülhetnek a 'Soros-birodalom' profittermelő vállalkozás sikereiből. Leszámítva persze a rászorulókat.

Soros György befejezi alapkezelői pályafutását: a 81 esztendős pénzügyi guru közel egymilliárd dollár tőkét utal vissza eddigi külső befektetőinek, és a jövőben a 25,5 milliárd dolláros fedezeti alapja ezentúl csak a saját és családja vagyonát kezeli majd – írja a Bloomberg. A gazdasági hírügynökség szerint a család az amerikai értékpapírpiacon életbe lépő új szabályok miatt döntött így.

A Bloomberg nem nevesített forrásokra hivatkozva azt írta, hogy a Soros Fund Management LLC levélben értesítette erről a befektetőit. A levelet a cég két alelnöke, Soros két fia, Jonathan és Robert írta alá. A Soros-alap által kezelt vagyon a Bloomberg szerint 25,5 milliárd dollárra rúg. Az ügyfelekkel azt is közölték, hogy távozik a cég befektetési igazgatója, Keith Anderson, aki 2008 februárja óta irányította az alap tevékenységét. Azt nem tudni, hogy helyére új főnököt szerződtetnek-e vagy a két fiú veszi a kezébe a marsallbotot.

Az új amerikai tőkepiaci szabályok szerint 2012 márciusáig regisztrálniuk kellene a céget az értékpapír-piaci és tőzsdei felügyeletnél, ha továbbra is külső befektetők vagyonának kezelésével kívánnak foglalkozni. Azonban, írják, a vállalat 2000 óta már döntő részben csak a családi vagyont kezelte, logikus döntés volt tehát, hogy külső megbízásra a továbbiakban már nem vállalnak vagyonkezelést.

A Sorosék levelében említett új tőkepiaci szabályok lényege abban áll, hogy a 150 millió dollárnál nagyobb vagyont kezelő fedezeti alapoknak folyamatosan információkat kell közzétenniük befektetőikről és alkalmazottjaikról, törekedve a tőzsdékhez hasonló transzparencia kialakítására a befektetési területen. A regisztrált alapoknál a tőzsdei felügyelet rendszeres vizsgálatokat is végezhet. Soros ezzel egyik korábbi fő bizalmasa, beosztottja és stratégiai partnere, Stanley Druckenmiller példáját követte, ő tavaly számolta fel Duquesne Capital Management nevű sikeres befektetési cégét, hogy létrehozza a családi vagyont kezelő vállalkozását. Druckenmiller Soros harcostársa volt a font elleni emlékezetes támadásban, de útjaik a 2000-es tőzsdekrachot követően elváltak.

Sorosék egyik legnagyobb alapja, a Quantum Endowment Fund az utóbbi évtizedekben rendre 20 százalék körüli éves megtérülést ért el, de a Bloomberg szerint az elmúlt másfél év már nem alakult ilyen fényesen. A Hedge Fund Research adatai szerint tavaly 2,5 százalékot hízott ugyan az alap vagyona, de ezt az idei első félév többszörösen erodálta: 6 százalékos mínuszban járt június végén a Quantum, ami a megtérülési mutatókat illeti, miközben az iparági adatok az utóbbi másfél évben 5,6 százalékos átlaghozamról szólnak.

Soros Györgyöt az 1992-es, angol font elleni támadása tette világszerte ismertté, akkor a brit fizetőeszköz leértékelésére spekulált és ezzel egymilliárd dollárt kaszált. Lelkiismeretét talán bánthatta, hogy éppen annak az országnak okozott a spekulációival jelentős kárt, amely emigrációja után befogadta és ahol a közgazdasági tanulmányait megkezdte. Részben ez is közrejátszott abban, hogy később igazi filantróppá vált, s a szegénység felszámolását és a demokrácia megteremtését helyezte a támogatandó célok közül az első helyre.

A nyereménypénzt” többszörösen visszafizette, 8 milliárd dollár költött az elmúlt három évtized során jótékonykodásra. Agresszív spekulációs módszereivel rengeteg kárt is okozott. Egyik legismertebb akciójával a thai bahtot ütötte ki. 1997-ben 750 millió dollárral játszott a thaiföldi fizetőeszköz gyengülésére, amit azonban a helyi kormány minden áron meg akart védeni. A küzdelem meghaladta Thaföld anyagi lehetőségeit, s hiába költött dollármilliárdokat a baht védelmére, veszített. Ennek következményeként súlyos megszorító intézkedéseket kellett bevezetnie és a Nemzetközi Valutaalap segítségéért kellett folyamodnia. Utóbbitól 17,2 milliárd dollárt vett fel, hogy úrrá legyen a nehézségeken.  

De Soros veszíteni is tudott. Szintén 1997-ben egymilliárd dollárt fektetett be az orosz piacon, bevásárolta például magát a Szvjazinveszt nevű vállalkozásba, az állam résztulajdonában lévő távközlési óriásba, de emellett tőzsdei befektetéseket is eszközölt. Befektetései ellenére a Fnancial Timesban írt cikkében azt üzente Moszkvának, hogy jobban tenné, ha 15-25 százalékkal leértékelné a rubelt. Az oroszok megfogadták a tanácsát és négy nappal később leértékelték a rubelt.

Ahogy egy igazi nagybefektetőkhöz illik, a gigantikus nyereségek és veszteségek egymást követték Soros életében. Hatalmasat bukott 2000-ben az internetpiaci buborék szétrobbanásán, s tanulva ebből ekkor át is szervezte alapjait, megfontoltabb befektetési politika irányába váltott, a korábbinál szerényebb, 15 százalékos éves megtérülést megcélozva.

2007-ben, az amerikai másodlagos jelzálogpiaci válság kitörését megérezve 32 százalékos megtérülést ért el üzleteivel, miközben a piac gyakorlatilag összeomlott, s a pénzügyi-gazdasági krízis az egész világon elhatalmasodott. Sőt: a Quantummal a legnehezebb időszakban, 2008-ban is össze tudott barkácsolni 8 százalékos hozamot, ami akkortájt bravúrszámba ment, tekintve a 19 százalékos átlagos piaci hozamcsökkenést. Mindent egybevetve a Quantum 2000-es indulásától a máig eltelt időszakban 11 milliárd dollárnyi hasznot termelt befektetőinek.

Megfigyelők szerint a Soros György visszavonulása a külvilágnak szól, az üzletet most tovább vivő fiai számíthatnak a tanácsaira és megérzéseire. Legfeljebb annyi változik, hogy ezentúl mások, „külsősök” nem részesülhetnek a Soros-birodalom nevű profittermelő vállalkozás sikereiből. Leszámítva persze a rászorulókat

Soros György a tavalyi davosi fórumon
Soros Fund Management Chairman, George Soros, attends a session at the World Economic Forum (WEF) in Davos, January 27, 2011. Organisers and CEOs at the annual Davos meeting projected cautious confidence in the global economy as the event opened on Wednesday, pointing to numerous risks which could yet derail a still-fragile recovery. REUTERS/Christian Hartmann (SWITZERLAND - Tags: POLITICS BUSINESS)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.