Európa gyorsabban magához tér

Soros György szerint a csődhelyzetben lévő bankok és az eladósodott fogyasztók akadályozzák az Egyesült Államok gyors felépülését a gazdasági válságból, emiatt a folyamat a reméltnél is sokkal tovább fog tartani.

Soros Isztambulban, a Nemzetközi Valutaalap és a Világbank kedden kezdődő éves közgyűlése előtt tartott szakmai tanácskozásom szólalt fel. A válság kirobbanása óta az amerikai pénzintézetek 1100 milliárd dollár értékű befektetést írtak le, miközben az amerikaiak megtakarítási hajlandósága 24 éves csúcsra jutott, ahogy a bizonytalan helyzetben a lakosság visszafogja költekezéseit - írja a Bloomberg.

A magyar származású üzletember szerint Európa viszont gyorsabban „életre kel", mert kevésbé súlyosan érintette a recesszió, mint az Egyesült Államokat. Soros ezzel a valutaalapéval ellentétes álláspontra helyezkedett: a nemzetközi pénzintézet előrejelzése szerint az amerikai gazdaság növekedési üteme ötszöröse lesz jövőre az euróövezetinek, s eléri az 1,5 százalékot.

Soros úgy vélekedett, hogy az Európai Központi Bank hamarabb felhagyhat a likviditásösztönző programokkal, mint az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed, és az európai politikai döntéshozók is hamarabb tehetnek pontot a gazdaságot mesterséges, központilag vezérelt eszközökkel pörgésben tartó programoknak, s hagyják a piacot a maga szabályai szerint dolgozni.

Az üzletember ugyanakkor kételyeket fogalmazott meg a pénzügyi rendszer újraszabályozását, azaz szigorítását célul kitűző nemzeti és nemzetközi próbálkozások sikerét illetően. A 15. leggazdagabb amerikainak számító Soros a válság elmélyülését hozó tavalyi évben 2 milliárd dollárral növelte vagyonát a Forbes magazin összesítése szerint.

Soros György
Soros György
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.