Soros, a 'vörös ördög'

Soros György befektetési alapja révén 7,85 százalékos pakettet vásárolt a patinás angol labdarúgóklub, a Manchester United hó elején, a New York-i tőzsdére bevezetett A-sorozatú részvényeiből. A részvénystruktúra miatt azonban a csapatösszeállításba még ígysem szólhat bele.

A magyar származású 82 éves nagybefektető Soros Fund Management nevű cége a részvényvásárlás tényét ma jelentette be hivatalosan New Yorkban. A Manchester United fő tulajdonosa, az amerikai Glazer család 233.3 millió dollárt kasszírozott a piacra dobott A-sorozatú részvényekért, noha ennél százmillióval többet reméltek a lépéstől. Soros a felkínált 16,6 millió darab A-sorozatú részvényből 3,1 milliót vásárolt meg, mintegy 40 millió dollárért, azaz 14,05 dollárt fizetett minden egyes részvényért.

Nani, a Manchester United portugál középpályása mellétrafál a hétfői, Everton elleni vesztes mérkőzésen. A folytatás csak ennél csak jobb lehet mind a pályán, mind a tőzsdén
Manchester United's Nani (R) shoots to score against Everton during their English Premier League soccer match in Manchester, northern England April 22, 2012. REUTERS/Nigel Roddis (BRITAIN - Tags: SPORT SOCCER TPX IMAGES OF THE DAY) FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. NO USE WITH UNAUTHORIZED AUDIO, VIDEO, DATA, FIXTURE LISTS, CLUB/LEAGUE LOGOS OR "LIVE" SERVICES. ONLINE IN-MATCH USE LIMITED TO 45 IMAGES, NO VIDEO EMULATION. NO USE IN BETTING, GAMES OR SINGLE CLUB/LEAGUE/PLAYER PUBLICATIONS

Glazerék korábban 16-20 dolláros célárfolyamot határoztak meg, de a befektetők ennyit nem voltak hajlandóak adni a papírokért. Igazuk is lehetett, ugyanis a kibocsátás óta a részvényárfolyam 6,7 százalékot karcsúsodott – kedden 13,1 dollárnál járt -, de ez előfordult egy-egy ilyen tőzsdei bevezetésnél.

Soros alapja összesen 25 milliárd dollár körüli összeget forgat, úgyhogy a mostani vétellel inkább csak a labdarúgás iránti szeretetét fejezte ki a befektetőguru, akinek a neve tavalyelőtt az AS Roma lehetséges megmentőjeként is felmerült, de akkor nem sikerült nyélbe ütni az üzletet. Mindemellett Sorosnak nagy beleszólása nem lesz a klub ügyeibe, ugyanis a 7,85 százalékos A-sorozatú papírokból álló részvénycsomagja a klub teljes részvénytulajdonát tekintve összességében csak 1,9 százalékot ér.

A 134 éves múlttal rendelkező, fennállása óta 19 megszerzett bajnoki címmel angol rekordernek tekinthető Manchester United piaci értéke a Bloomberg és a Forbes számításai szerint 2,9 milliárd dollár körül mozog, ezzel a második Real Madridra egymilliárdot ver rá. A Glazer család 2005-ben vette meg a klubot, s a szavazati jogok 99 százaléka is hozzájuk tartozik. Övéké a B-sorozatú részvénypakett, ezek sokkal nagyobb értéket képviselnek, mint az A-sorozatúak.

A tőzsdei részvényeladásból befolyó összeget az eredeti célok szerint a felgyülemlett adósságok csökkentésére fogják fordítani. Glazerék tavaly a szingapúri tőzsdén keresztül szerettek volna értékesíteni egymilliárd dollárnyi Manchester United-részvénycsomagot, de ez akkor a befektetői klíma hirtelen romlása miatt meghiúsult, az amerikaiak nem vállalták a börzei bevezetéssel járó fokozott kockázatokat.

Kockázatok persze most is vannak, de ezért nem a befektetői hangulat, hanem maga a csapat a felelős, amely a 2012-13-as idénynyitón 1-0-ás vereséget szenvedett hétfőn este Liverpoolban, az Everton otthonában, miközben legnagyobb riválisai jó startot vettek: a bajnok Manchester City és BL-címvédő Chelsea egyaránt begyűjtötte a három pontot.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.