Soros György szerint hatalmas válság jöhet

A nemzetközi pénzember szerint egyre nagyobb problémát jelent a kínai gazdaság lelassulása. Sorost mindez a 2008-as válság kirobbanása előtti időszakra emlékezteti.
A 2008-as hitelválsághoz hasonló krízissel néznek szembe a nemzetközi pénzpiacok – jelentette ki Soros György egy közgazdasági fórumon Srí Lankán – írta meg a Bloomberg.

A magyar származású pénzember szerint Kína most keresi az új növekedési receptet, miután a gazdasága jelentősen lassult az utóbbi időszakban, a kínai fizetőeszköz, a jüan leértékelése pedig a világ többi részét is jelentősen érinti.  

Soros kétségeinek az alapja, hogy az új év első kereskedési napja óta újabb 2,5 trillió millió dollár tűnt el a tőzsdéről a kínai papírok gyenge forgalma nyomán, majd az esés folytatódott csütörtökön és pénteken is az ázsiai tőzsdéken.

A problémát az okozza, hogy az eddig termelésalapú kínai gazdaság kezd átállni fogyasztásra és szolgáltatásra, ám egyelőre nem látszik, hogy ebből hogyan lehet a korábbi szisztémára jellemző, meredek növekedés.

A Bloomberg emlékeztet arra is, hogy Soros vészmadárkodását illik komolyan venni: eddig a 2008-as, majd az európai hitelválságot is előre megjósolta.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.