Sorcsere az MVM élén (is)

Az állami Magyar Villamos Művek (MVM) élére ma megválasztandó, a Fideszhez köthető üzletemberek - Faragó Csaba elnök és Baji Csaba vezérigazgató - után várhatóan a nagy leányvállalatok vezetésében is változás lesz, de a Mavir vezérigazgatója a helyén maradhat.

Korábbi információinknak megfelelően a most induló rendkívüli közgyűlésen Faragó Csabát választhatják meg a Magyar Villamos Művek (MVM) elnökének, a vezérigazgató pedig Baji Csaba lehet. Az első Fidesz-kabinet alatt 2001-től a kormányváltásig Faragó Csaba irányította elnök-vezérigazgatóként az állami vagyonkezelés egészét, egyben az akkor még állami Dunaferrt.

Faragó Csaba parlamenti meghallgatásán
Faragó Csaba parlamenti meghallgatásán

Baji Csaba szinte ugyanezen időszak alatt az MVM legfontosabb leányvállalataként számon tartott Paksi Atomerőmű vezérigazgatói tisztségét töltötte be. Az üzletember mostanáig annak az E-OS nevű energiakereskedőnek volt az igazgatója, amely áttételes tulajdonosa tavalyig a Fidesz egyik kiemelt gazdasági háttérembereként számon tartott szolnoki Nyerges Zsolt volt, azóta pedig egy erősen offshore-jellegűnek tűnő svájci társaság nevén van.

Az MVM - melynek eddigi vezérigagatója Mártha Imre, elnöke pedig Vági Márton volt - tavaly mintegy 60 milliárd forintos rekordnyereséget ért el. Sokak szerint ez összefüggésben lehet a magas áramárakkal. Az állam kettős szerepére utal, hogy az MVM bevételeinek növelése érdekében emelni kell az áramtarifákat, míg az általános politikai-gazdasági közeg inkább a tarifák mérséklésére ösztönzi a kormányzatot.

Ennek kapcsán megjegyzendő, hogy az előző Fidesz-kormány alatt az MVM majdnem tönkrement, mivel az árak alacsonyan tartása érdekében visszafogták a cég bevételeit. Úgy tudjuk, az új vezetés is fontosnak tartja a lakossági áramtarifák mérséklését.

Értesülésünk szerint a mai közgyűlés után értelemszerű változások lesznek az MVM leányvállalatainál is. Az igazgatósági elnökök minden bizonnyal cserélődnek. Ennek kapcsán inkább az érdemel figyelmet, hogy információink szerint az új vezetés várhatóan meghagyja posztján Tari Gábort, a központi áramhálózatot birtokló és irányító Mavir vezérigazgatóját, aki 2008 óta tölti be ezt a posztot.

A többi leányvállalat - így például a Paksi Atomerőmű - menedzsmentjében ugyanakkor elképzelhetők személycserék.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.