Sokmilliós bírság a Széchenyi Bankért

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) összesen 76 millió forint bírságot szabott ki a felszámolás alatt lévő Széchenyi Bank négy volt vezető beosztású munkatársára – közölte a felügyelet. A volt elnök-vezérigazgató, Szakács Tibor 20 millió, Lakatos Zsolt és Deák Klára egykori vezérigazgató-helyettesek 19-19 millió, az igazgatóságban korábban helyet foglaló Töröcskei Zsuzsanna 18 millió forint büntetést kapott. (Az MNB csak a volt bankvezetők monogramját közölte.)

A jegybank közleménye szerint a 2011 végétől 2014 augusztusáig tartó időszakot tekintették át abból a szempontból, hogy a Széchenyi Bank akkori vezetői a beosztásukkal járó fokozott szakmai követelményeknek megfelelően, elvárható gondossággal és szakértelemmel, a pénzintézet és az ügyfelek érdekeinek figyelembevételével, a jogszabályoknak megfelelően végezték-e feladataikat. Az MNB rendkívül súlyosnak minősítette a volt bankvezérek által elkövetett jogsértések jellegét, tárgyi súlyát és következményeit. Ezek magukban hordozták a megbízható és eredményes banküzemi működésben érdekeltek, kiemelten a betétesek, illetve a hitelezők és tulajdonosok érdeksérelmének kockázatát, amely be is következett – fogalmaz közleményében a felügyelet.

Amint arról beszámoltunk: az MNB tavaly ősszel rendelt ki felügyeleti biztosokat a Széchenyi Bankhoz, amely Töröcskei István, az Államadósság Kezelő Központ akkori vezérigazgatójának érdekeltségébe tartozott. Nem sokkal később, december 5-én a felügyelet visszavonta a bank engedélyét, s pár napra rá Töröcskei is beadta lemondását az ÁKK éléről. (Töröcskei funkcionálisan évek óta nem vett részt a Széchenyi irányításában, ezért nem kapott most büntetést, de felesége ott ült az igazgatóságban.) A jegybank most márciusban ismeretlen tettesek ellen feljelentést is tett bűncselekmények gyanúja miatt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.