Sokkoló adatok a tengerentúlról

Csupa rossz hír érkezett a tengerentúlról: az infláció októberben rekordot jelentő kerek egy százalékkal csökkent szeptemberhez képest, míg a megkezdett újlakás-építések száma ugyancsak negatív rekordot döntött, jelezve egyúttal azt, hogy milyen gyorsan hatalmasodik el a válság az Egyesült Államok gazdaságán.


A washingtoni Munkaügyi Minisztérium jelentése szerint a fogyasztói árindex 1947 óta nem csökkent ilyen ütemben, egy százalékos mínuszt még sohasem mértek a statisztikusok, amióta a havi inflációs adatokat is nyomon követik. Elemzők 0,8 százalékos csökkenést vetítettek előre. Tavaly októberhez képest az infláció 3,7 százalékkal nőtt, ez az utóbbi 12 hónap legalacsonyabb értéke.

Az energia- és élelmiszerárak kiszűrésével számított maginfláció 0,1 százalékkal esett vissza, ezzel szemben a Wall Streeten ugyanekkora növekedést vártak. A Reutersnek nyilatkozó elemzők úgy vélik, hogy amíg korábban az infláció nekilódulásától, úgy most ennek ellenkezőjétől, a deflációtól kell tartani, ami a gazdaság teljesítményére ugyancsak negatívan hat.

Az augusztusi 1,9, illetve a szeptemberi 3,1 százalék után most az energiaárak 8,6 százalékos esést produkáltak. Ez minden idők legnagyobb havi süllyedési adata. A benzin a maga 14,2 százalékot áresésével szintén csúcsot döntött, ma már csupán 2,13 dollárt kérnek egy gallon benzinért, míg tavasszal még a négyes szám állt az árcédula elején. Az élelmiszerárak 0,3 százalékot mérséklődtek a szeptemberben tapasztalt 0,6 százalékos mínusz után.

A Kereskedelmi Minisztérium lehangoló lakásépítési adatokkal „örvendeztette meg” a piacot. Az újlakás-építések száma októberben 4,5 százalékkal zuhant vissza, azaz év eleje óta 791 ezer új otthon építésébe vágtak bele a vállalkozó kedvű amerikaiak. A szomorú jövőt jelzi, hogy a kiadott építési engedélyek számában drasztikus 12 százalékos visszaesést mértek, az építőipar e fontos indikátora megállt a 708 ezres számon, idén ennyi pecsétet ütöttek az engedélykérelmekre.

A gyenge makrogazdasági adatok a New York-i tőzsdeindexeket a negatív tartományban tartották, 1-1,5 százalékos gyengülés jellemezte a vezető mutatókat. A piaci szereplőket most elsősorban az tartja izgalomban, hogy Washington megfogja vagy elengedi az autógyártók feléjük nyújtott, segítséget kérő kezét.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.