Sokba kerülhet, ha külföldön mobilozunk

A vártnál lényegesen többe kerülhet a nyaralás, ha egy unión kívüli országban felelőtlenül használjuk mobilunkat. Egyiptomból hazatelefonálni például percenként 700 forintért lehet.

Az unión kívüli országokba utazóknak célszerű alaposan átnézni, hogy az adott államban mennyibe kerül majd a telefonálás, SMS küldés, vagy a mobilinternetezés - hívja fel a magyar turisták figyelmét közleményben Takács Péter, a hírközlési fogyasztói jogok képviselője. A közlemény szerint az egyik legnépszerűbb nyaralóhelyen, Horvátországban a hívásindítás akár percenként 384 forintba, a hívásfogadás pedig 145 forintba is kerülhet, míg egy SMS elküldése akár 120 forintos költséggel is járhat.

Európán kívülre utazva az árak még magasabbak lehetnek, Egyiptomból több mint 700 forintba kerülhet egy percnyi hívás Magyarországra. Kenyában, vagy Kínában a hívásindítás díja meghaladhatja a percenkénti ezer forintot is, de a www.tantusz.nhh.hu oldal roaming alkalmazását használva az is látható, hogy szerencsésebb esetben ugyanezek a hívások 500-600 forint körüli áron is elérhetőek.

Az unió területén barangolva (roaming) egyszerű a helyzet, mivel egyrészt a mobiltelefonon SMS-ben értesítik például a magyarokat az aktuális tarifákról, illetve Brüsszel szabályozza, maximálja azt, hogy mi mennyibe kerülhet az uniós állampolgároknak. Így a hívásindítás, hívásfogadás, vagy SMS küldés esetén nem érhet senkit kellemetlen meglepetés. A hívásfogadás percenként legfeljebb bruttó 66,9 forintba, a hívásindítás percenként bruttó 151,4 forintba, az SMS küldés pedig legfeljebb 38,9 forintba kerülhet.

Az unión kívül azonban más a helyzet. Itt a szolgáltatók által alkalmazott árakra nincs hatással az uniós roaming-rendelet, így a három magyar szolgáltató által az egyes országokban alkalmazott árak is jelentős szórást mutatnak - de szinte mindig jóval magasabbak, mint az unióban. A nem uniós tagállamokban az sem mindegy, hogy melyik helyi szolgáltató hálózatán roamingolunk (ezt kézi választással lehet beállítani), mert az árak így is eltérőek lehetnek.

A közlemény szerint az adatroaming, azaz a mobilinternet-szolgáltatás igénybevételére még az uniós tagállamokban is nagyon oda kell figyelni. Nem szabad elfelejteni, hogy a magyar előfizetéses mobilinternet-csomagok a külföldi használatra nem vonatkoznak, így alapesetben az árak még az EU-ban barangolva is nagyon magasak lehetnek - ami rendkívül kellemetlen meglepetést okozhat a számla kézhezvételekor. Egy viszonylag aktív mobilinternetezéssel töltött külföldi nyaralás alatt az adatforgalom akár többe is kerülhet, mint a repülőjegy, vagy a szálloda - áll a közleményben.

Az adatroaming ára általában 150-400 forint kilobyte-onként, így normál méretű weboldal letöltése - 1-1,5 megabyte - is akár 3-5 ezer forintba kerülhet a hírközlési fogyasztói jogok biztosának számításai szerint, nem említve a mozgóképes alkalmazások, kisebb videók megtekintésének árát. Takács Péter arra is felhívta a fogyasztók figyelmét, hogy utazás előtt mindig tájékozódjanak a szolgáltatók ügyfélszolgálatán, vagy a www.tantusz.nhh.hu portálon. A szolgáltatókat pedig felkérte, hogy a lehető legnagyobb mértékben könnyítsék meg a fogyasztók tájékozódását, hiszen honlapjaikon jelenleg nem egyszerű megtalálni az aktuális roaming-tarifákat.

Nem csak az utazás kerülhet sokba
A woman talks on her phone while watching the sun set behind a cruise ship used to house attendees to the Summit of the Americas in Port of Spain, Trinidad April 18, 2009. REUTERS/Kevin Lamarque (TRINIDAD AND TOBAGO SOCIETY POLITICS IMAGE OF THE DAY TOP PICTURE)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.