Sokba kerülhet az online kasszáknál a verzióváltás

Nem csak az online kasszák használatára kötelezettek köre bővül, a meglévő online pénztárgépengedélyeket is meg kell újítani, a gépeket frissíteni kell – közölte az onlinekassza.hu hírportál „pénztárgép-forgalmazóktól” származó információkra hivatkozva.

 

Azt írták, gépenként 60-70 ezer forintnyi pluszkiadással számolhatnak a cégek.

A Népszabadság körkérdése szerint viszont csak a PC-alapú, jellemzően a nagy áruházakban üzemelő kasszák üzemeltetőinek kell pluszköltséggel számolni, a kiskasszát üzemeltető kereskedőknek nem. A La Pénztárgép Kft.-nél kerek perec cáfolták a hírt, mondván, az általuk forgalmazott Cash Cube pénztárgépek esetén ilyen költség nem merül fel. Más vállalkozásnál is úgy fogalmaztak: jelenleg semmiféle olyan döntés nem született, hogy a kiskasszásoknak fizetnük kellene azért, hogy a gépeket a hatályos rendelet műszaki követelményeihez igazítják. Volt olyan pénztárgép-forgalmazó is, aki elképzelhetőnek tartotta, hogy egy ilyen átállás pár ezer forintos költséggel járhat, ám ezt nem hárítják a kereskedőkre.

Azért van szükség a frissítésre, mert változtak a online kasszákra vonatkozó követelmények. Bár jelenleg elvileg szeptember végéig kellene a kereskedőknek sort keríteni a cserére, ám úgy tudni, jelenleg még csak tesztelik az új szoftvereket, így biztos a csúszás. Úgy hírlik, hogy a kereskedők nemrégiben azzal keresték meg az NGM-et, hogy engedélyezzék, a jövő év elejéig hajthassák végre az átállást.

Januártól elvileg csak online kasszákkal nyomtathatnak nyugtát a masszőrök, diszkók, a plasztikai sebészek vagy épp az autóalkatrész-kereskedők és szervizek. Eredetileg itt is szeptember vége lett volna a határidő, ám ezt kitolták. Az onlinekassza.hu szerint valószínűleg nem lesznek tarthatók az eredeti határidők. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.