Sokat exportálunk

A magyar kivitel eléri a GDP 95 százalékát, amivel térségi éllovasok vagyunk, az EU 28 tagállama közül pedig a 4.-5. helyen állunk - közölte Cséfalvay Zoltán, a nemzetgazdasági tárca államtitkára.

A magyar kivitel eléri a GDP 95 százalékát, amivel az ország Közép-Kelet-Európában az első helyen áll a szlovákokkal együtt - emelte ki Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államtitkára az NGM és az Eximbank közös keddi sajtótájékoztatóján. Beszámolója szerint az Európai Unió 28 tagállama között a 4.-5. helyen állunk.

Az NGM parlamenti és gazdaságstratégiáért felelős államtitkára hangsúlyozta: az Eximbank exportélénkítési hitelprogramja új növekedést ösztönző motor a magyar gazdaság számára, amelyhez már csatlakozott a hazai hitelintézeti rendszer meghatározó része.

Nátrán Roland, az Eximbank vezérigazgatója kiemelte: az exportélénkítési hitelprogram (EHP) jelenlegi kerete 750 millió euró, ami folyamatosan bővül.

Cséfalvay Zoltán kiemelte: 2012-ben 1200 milliárd forint, 2013-ban 1500 milliárd forint uniós forrást kaptak a magyarországi vállalkozások. A tervek szerint az idén ez az összeg 2000 milliárd forintra nő.

Az NGM államtitkára rámutatott: a Magyar Nemzeti Bank növekedési hitelprogramja révén a magyarországi vállalkozások olcsó forintforráshoz, az Eximbank exportélénkítési programja révén olcsó devizaforráshoz jutnak.

Cséfalvay Zoltán ezen kívül kedvező makrogazdasági adatokat ismertetett. Nátrán Roland közölte: a 2013-ban megújított EHP program keretében két év alatt, 2013-14-ben mintegy 500 milliárd forint kedvezményes kamatozású hitelt helyeznek ki a magyarországi exportáló és beszállító vállalatoknak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.