Sokan eltiltás ellenére cégvezetők

Az adóhatóság 2009 óta 840 cég tisztségviselőjét tiltotta el tevékenységétől a PartnerControl.hu elemzése szerint. Sokan közülük azonban a tiltás ellenére nem hagytak fel tevékenységükkel.

Az adóhatóság 2009 óta 840 cég tisztségviselőjét tiltotta el tevékenységétől a PartnerControl.hu elemzése szerint. Sokan közülük azonban a tiltás ellenére nem hagytak fel tevékenységükkel, vezetők maradtak ugyanabban a cégben, illetve új vagy más vállalkozásban lettek irányítók. A NAV most ennek megszüntetésére törekszik a csődtörvény módosítása kapcsán, az adóregisztrációs eljárás bevezetésével.

Az eltiltott tisztségviselők cégalapítását már a 2006. évi IV. törvény (Gt.) is szabályozta, de csak 2009-ben kezdődött meg a vezető tisztségviselők eltiltása a tevékenységtől - emlékeztet a PartnerControl.hu közleményében. A törvényt 2009-ben szigorították, így egyebek között az a személy, aki a felszámolás alá került cég ki nem fizetett tartozásaiért jogerősen felelt, öt évig nem vállalhatott vezető tisztségviselői pozíciót más gazdasági társaságban. 

Az idén hatályba lépett új csődtörvény tovább szigorítja a feltételeket, és nehezíti a már eltiltott vezetők cégalapításait és azt, hogy más cégekben magas vezetői pozíciót vállaljanak. Keleti József, a Bisnode csoport országigazgatója a közlemény szerint üdvözlendőnek tartja a szigorítást. A PartnerControl.hu elemzéséből ugyanis látszik, hogy az eddig eltiltott 840 cégvezetőből 147-en más cégben lettek vezetők, 182-en pedig új, frissen alapított vállalkozásban kerültek vezető pozícióba. Ráadásul az eltiltottak közel 7 százaléka, azaz 56 vezető ugyanabban a cégben maradt vezető, és 63-an ma is tulajdonosai ugyanannak a cégnek.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) 2009 óta negyedévente átlagosan 120 tisztségviselőt kötelezett tevékenységének befejezésére. A legtöbb pozícióban maradt eltiltott vezető az építőiparban, a kis- és nagykereskedelemben tevékenykedik. Bár Budapesten működik a legtöbb vállalkozás, nem ott van a legtöbb pozícióban maradt eltiltott vezető: 30 százalékuk  Heves, 22 százalékuk Fejér, 19-19 százalékuk pedig Baranya és Hajdú-Bihar megyében tevékenykedik, és csak egy fővárosi eltiltott tisztségviselő van. A hatóságok feltehetően ezekben a megyékben jártak el kevésbé szigorúan az eltiltott vezetőkkel kapcsolatban - állapítja meg az elemzés. 

Érdemes megvizsgálni, hogy  az eltiltott tisztségviselők milyen más cégekben tulajdonosok vagy vezetők. A PartnerControl.hu érdekeltségi gráfjából például kiderül, hogy az árbevétel szerinti legnagyobb vállalkozás vezetője még másik 6 cégben is vezető vagy tulajdonos, és ezek mindegyike ellen van valamilyen jogi vagy bírósági eljárás, illetve a legtöbb közülük már évek óta nem adta le éves pénzügyi beszámolóját. 

Az idén hatályba lépett módosításokkal már nem lehet eltiltott vezetőként új céget alapítani. Eddig ugyanis csak nyilatkozni kellett arról, hogy nem áll a vezető eltiltás alatt, most azonban új cég alapításánál a NAV többek között ezt is ellenőrzi. Remélhetőleg ez az intézkedés megakadályozza, hogy a más cégeket bedöntő - sokszor csaló - vállalkozók tevékenységüket más vállalkozásokban folytathassák, és akár újabb kifizetetlen számlákat hagyjanak maguk után. Ennek ellenére nem árt résen lenni, és üzletkötés esetén a cég összes fellelhető adatát, korábbi cégkapcsolatait és jelenlegi érdekeltségeit megvizsgálni - hívja fel a figyelmet a közlemény.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.