Sokan már nem kérnek diplomát és nyelvtudást

Negyven százalékkal több új állást hirdettek meg az első negyedévben, mint tavaly, köztük egyre nagyobb arányban olyanokat, amelyek nem igényelnek diplomát, vagy nyelvtudást  – olvasható a Profession.hu első negyedéves jelentésében.

Nem csak az állásajánlatok, hanem az állást keresők száma is nőtt, a Profession.hu rendszerében 22 százalékkal többen regisztráltak az első három hónapban, mint 2013 azonos időszakában. A kereslet és a kínálat azonban nem mindig fedi egymást: a cégek leginkább fejlesztőket, könyvelőket és ügyfélszolgálati munkatársakat keresnek, felsőfokú angol nyelvvizsgával (29%), diplomával (75%) és három évnél több tapasztalattal (58%). Ezzel szemben a legtöbb jelentkezés az adminisztrációval, vagy értékesítéssel kapcsolatos munkakörökre érkezik, nyelvtudás nélkül (51%).

„Elképesztő növekedést látunk a meghirdetett új állások számában, ráadásul egy, a cégek körében készített kutatásunkból* tudjuk, hogy ezek 42 százaléka új pozíciót jelent, 47 százalék esetében megüresedett állásról beszélünk és csak 8 százalék mögött áll átszervezés" – mondta Zsédely Krisztián, a Profession.hu értékesítési vezetője. – „Minden jel arra mutat, hogy határozott növekedésnek indult a versenyszféra és emellett a munkavállalók is nagyobb kedvvel keresnek új állásokat, nem kapaszkodnak már annyira a székükbe" – tette hozzá.

Tavaly az első negyedévben mérnököket kerestek leginkább a cégek, idén a fejlesztők, a könyvelők, az ügyfélkapcsolati munkára pályázók és az értékesítők is több állást találhatnak. Tízből kilenc állás teljes munkaidős, ezt követik a 6 órás (4%) és a 4 órás (3%) részmunkaidős hirdetések. Továbbra is Budapesten, Pest megyében és Győr-Moson-Sopron megyében a legkönnyebb és Nógrádban a legnehezebb állást találni.

Arányaiban véve a diplomát igénylő és a 3 évnél több tapasztalatot kérő állásokra jelentkeznek kevesebben. A legtöbben az adminisztráció kategória állásaira valamint a sofőr pozíciókra adják le az önéletrajzukat. A legtöbb jelentkezés egy cipőbolt lánchoz, egy bankhoz  érkezett.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.