Sok nagyvállalat a banki alapszolgáltatásokkal is beéri

A nagyvállalatok körében az olyan banki alapszolgáltatások, mint a folyószámla, a devizaszámla vagy a bankkártya-elfogadási szolgáltatás alkalmazása a legelterjedtebbek, míg a speciálisabb banki termékeket leginkább a tízmilliárd forint éves árbevételt meghaladó cégek veszik igénybe.

A következő két év során főként a likviditásnövelő pénzintézeti szolgáltatások iránt mutatkozik igény – derül ki a K&H nagyvállalati monitor kutatásából. A GfK által végzett, a nagyvállalatok pénzügyi szolgáltatásait vizsgáló K&H nagyvállalati monitor kutatás alapján az látható, hogy a kétmilliárd forint éves árbevételt meghaladó hazai cégek körében főként az alap banki szolgáltatások keresettek.

A jelenleg leggyakrabban használt banki szolgáltatások a folyószámla, a devizaszámla, a bankkártya-elfogadási szolgáltatás, az üzleti bankkártya, valamint az internetbank alkalmazása. Folyószámlája minden cégnek van, és majdnem ilyen gyakori a devizaszámla is, amelyet a nagyvállalatok 85 százaléka használ.

Bankkártya-elfogadási szolgáltatást, amely a harmadik leggyakrabban igénybe vett banki szolgáltatás, a megkérdezett cégek 69 százaléka használ. Üzleti bankkártyával a nagyvállalatok mintegy 55 százaléka rendelkezik, és ugyanilyen arányban alkalmazzák a pénzintézetek internetbank szolgáltatásait is – tájékoztatott Huszár Róbert, a K&H Vállalati és intézményi banki szolgáltatások üzletág vezetője.

A nagyvállalati szegmensben is vannak azonban eltérések a 2-10 milliárd, illetve a 10 milliárd forint éves árbevételt meghaladó vállalatok között, mivel ez utóbbiak esetében már inkább megfigyelhető a banki termékek specializálódása. A 10 milliárd forint éves árbevételt meghaladó cégek az átlagostól jóval nagyobb arányban rendelkeznek devizaszámlával (93 százalék), igényelnek bankgaranciát (60 százalék), illetve bonyolítanak nemzetközi készpénzforgalmat (43 százalék).

Emellett inkább rájuk jellemző a treasury szolgáltatások, valamint az alkalmazotti juttatások használata is, miközben a nagyvállalati átlagnál kisebb arányban rendelkeznek forgóeszköz- és beruházási hitellel (17 és 18 százalék). Az olyan speciális szolgáltatások, mint a cash-pooling, az akkreditív vagy a külföldi számlanyitás is leginkább a minimum 10 milliárd forint bevételű cégekre jellemző (40, 15 és 13 százalék).

A következő két évre vonatkozóan egyértelműen a likviditásnövelő banki termékek – beruházási hitel, refinanszírozott támogatás, faktoring, projektfinanszírozás és bankgarancia – iránt jeleztek érdeklődést a megkérdezett vállalatok. Érdemes megemlíteni, hogy a 10 milliárd forint éves árbevételt meghaladó nagyvállalatok közül az átlaghoz képest kétszer annyian terveznek devizaszámlát igényelni, mint kisebb társaik, miközben a pályázatíráshoz nyújtott segítség iránt éppen a kisebb árbevétel-kategóriába tartozó vállalatok jelezték igényüket, míg a legnagyobb vállalatok nem kérnek külső segítséget.  

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.