Sok Csányi, kevés Töröcskei

A Csányi Sándor OTP-vezér és Mol-alelnök birtokolta Bonitás 2002 nevű cég tavaly novemberben megvásárolta a Polony István tulajdonában lévő LMH Holdingtól az OT Industriesra átnevezett Olajterv 31 százalékát. A cég a hazai energetikai tervezésben és kivitelezésben megkerülhetetlen, rendre milliárdos nyereségeket ér el. A korábban tanácsadóként ismert Polony István cége egy éve vett meg Pap Géza ex-vezérigazgató cégétől, az Advoiltól 47 százaléknyi Olajterv-üzletrészt.

Utóbbi megtartott 15 százalékot, és a mostani átrendeződéssel az elnök-vezérigazgatói posztot átvevő Polonynál is marad 16 százalék. Pap Géza fia, Pap Gergely Lehel Holding nevű cége pedig Seszták Miklós fejlesztési miniszter unokatestvére, Seszták Tamás családi cégétől vásárolta meg az OT Industries 16 százalékát. (Seszták Tamás a részesedést édesapjától, Seszták Miklós nagybátyjától, az öt éve elhunyt, iparági körökben komoly hírnévnek örvendő Seszták Imrétől örökölte.)

A jól jövedelmező egykori állami csoportot azóta, hogy 2001-ben a Mol az akkori vezetésnek adta, folyamatos, nehezen átlátható, esetenként pikáns tulajdonosi átrendeződések jellemzik. Az elején felbukkant a környékén például a titkosszolgálatokkal összefüggésbe hozott Defend, rövid ideig része volt a rejtélyes luxemburgi Olajterv S.A.-nak, néhány éve pedig megjelent benne a kiterjedt kapcsolatrendszerű exmolos Tóth József friss cége, a Konzulinveszt is.

Csányi Sándor – aki mögött a piac nem sejt külső befolyást – megkeresésünkre az ügyletről annyit közölt, hogy azt pénzügyi befektetésnek tekinti. (Ide kapcsolódó hír, hogy Csányi eladta az épülő mohácsi vágóhídban meglévő részét az exwallisos Nagy György addig is többségben lévő cégének. 2013 nyarán a bankvezér ezzel a fejlesztéssel indokolta 10,6 milliárd forint értékű OTP-részvény eladását.) Pap Géza lapunknak azt rögzítette, hogy az ő, illetve fia OT-része nem közös családi tulajdon, bármikor szavazhatnak eltérően.

Korábban a leggazdagabb magyar vállalkozókat bemutató Top 150 kiadványunk előkelő helyezettjeként azt is elárulta, hogy felhalmozott vagyonát gyerekeinek szánja. A tíz évig ügyvédi praxist vivő Pap Gergely – aki a már említett Tóth József Konzulinvesztjét is képviselte – az OT Industries weboldala szerint a csoport jogi igazgatója. A cégaktában 2013-tól munkavállaló, 2014-től igazgatósági tag. Édesapja oldalán már 2000-ben feltűnt az Olajterv vezetőségi cégénél. 2006–2010 között a Pap Géza által ismeretlen hátterűnek nevezett Olajterv S.A. kézbesítési megbízottja.

Jelenleg a Lehel Holdingon keresztül 16 százaléka van. Igaz, a közgyűlésen csak 0,01 százalékkal voksolhat. A többiek szavazati joga így a részüknél arányosan nagyobb. Pap Gergely néhány egykori céges kapcsolata között szembeötlő az Áginvest-Faktor Rt. felügyelőbizottságában 2001–2004 között vállalt tagsága. A társaság akkor az Államadósság-kezelő Központot vezető, Simicska Lajos köréhez sorolt Töröcskei István és a vele együtt dolgozó Deák Klára áttételes családi résztulajdonában állt.

Az egyik itteni köztes vállalkozás 2006–2007-es végelszámolását szintén Pap Gergelyre bízták. 2004–2007 között tevékenykedett az akkor Töröcskei István tulajdonolta Menagro felügyelőbizottságában is. Korábban feltűnt a tavaly óta felszámolás alatt álló Újpest FC Football Club Kft., 2011 óta pedig a Hungaroring Sport Zrt. felügyelőbizottságában. Az általa jegyzett családi cégek etyeki pálinkafőzdéjükhöz is kapcsolódnak. Egy itt készült, a kormányfő Facebook-oldalán megtalálható videó a szélesebb közönség előtt is ismert. Egy vallásos ihletésű szoborcsoport átadását követően Pap Géza társaságában itt fakadt vérbő nótázásra Orbán Viktor és Seszták Miklós.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.