Smafu a méregtelenítő hatás

Félmillió forintra bírságolta a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a Sonnenlicht SP Kft.-t, mert az általa forgalmazott termékeknek gyógyhatást tulajdonított, miközben e tulajdonságukat egyetlen hatóság sem vizsgálta.

A Sonnenlicht SP Kft. fő tevékenysége a nem bolti kiskereskedelem, elsődlegesen szerződéses alvállalkozókon keresztül  árulja termékeit, köztük a Sunpower termékeket, a Vital Matte  inframatracot, a Hydrosana lábfürdőt és kétféle étrend-kiegészítőt  is.

A vállalkozás az ország különböző pontjain termékbemutatókat  szervez, amelyekre szórólapokon invitálja az érdeklődőket. Ezeken a  tájékoztatókon a termékekről azt állították, hogy méregtelenítő  hatással bírnak. A tájékoztatások jelentős része használati  utasításban jelent meg.

A GVH álláspontja szerint nem tekinthetők tudományos ismeretnek  a pozitív terméktapasztalatok, a betegektől és kezelőorvosaiktól  származó vélemények. Ahhoz, hogy egy adott termék betegségeket  megelőző, kezelő, gyógyító hatását valóban tudományos ismeretek  támasszák alá, ennél mélyrehatóbb vizsgálatokra van szükség.

Az  eljárás során a Sonnenlicht Kft. nem bizonyította, hogy az  eljárásban érintett termékek a tájékoztatásokban szereplő  tulajdonságokkal bírnak, azok használata révén elérhetők az ígért  hatások. A vállalkozás termékeinek gyógyító hatását szakhatóság nem  vizsgálta.

A bírság összegének megállapításakor a versenyhatóság súlyosbító  körülményként értékelte, hogy a vállalkozás kereskedelmi gyakorlata  sérülékeny fogyasztói kört, a nyugdíjasokat célozta, tevékenysége  pedig valószínűleg jelentős fogyasztói sérelmet okozott. Enyhítő  körülménynek bizonyult ugyanakkor, hogy alacsony piaci részesedésű  vállalkozásról van szó, amely korlátozott jellegű és körű tájékoztatást folytatott.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.