Slim a szupergazdagok listavezetője

Válság ide vagy oda, a dollármilliárdosok száma és vagyona egyre gyarapszik. Pontosan 210 „jövevény” és 800 milliárd dolláros többlet volt az elmúlt egy év hozadéka a Forbes magazin adatai szerint.

Az amerikai Forbes magazin szokásos éves rangsora éléről immár kirobbanthatatlan a mexikói telekomcsászár, a 73 éves Carlos Slim, akinek épp 73 milliárd dollárnyi vagyona a világot körülvevő céghálóban ölt testet. Távközlési érdekeltségei elsősorban Latin-Amerikát hálózzák be. Slim tavaly márciushoz képest négymilliárddal hizlalta vagyonát, de még egymilliárddal így is elmaradt a maga által felállított történelmi rekordtól. Slim befektetési cégei, biztosítói ezúttal többet hoztak a konyhára, mint amennyit a mobilpiaci árak letörésével, a versenyfeltételek kiegyenlítésével a Telmex, az América Moviles és leányvállalatai veszítettek. Számos dél-amerikai ország kormány megelégelte a Slim-cégek dominanciáját, és árcsökkentéssel tette elérhetővé a szolgáltatást a szegények milliói számára.

Carlos Slim kibérelte magának a dobogó legfelső fokát
Mexican telecommunications and retail tycoon Carlos Slim Helu receives business cards and answers questions after giving a speech on the impact of new technologies during a lecture organized by the United Nations Institute for Training and Research (UNITAR) at the United Nations European headquarters in Geneva June 11, 2012. Picture taken with a circular fisheye lens. REUTERS/Valentin Flauraud (SWITZERLAND - Tags: BUSINESS TELECOMS)

Az ideje jó részét immár jótékonykodással töltő Bill Gates áll a második helyen, vagyona 61-ről 68 milliárd dollárra nőtt egy év leforgása alatt. Ha ide számítanánk az évek során a szegénység felszámolására adományozott 28 milliárd dollárt is, akkor a szoftverguru messze kiemelkedne a mezőnyből. Érdekesség, hogy a Microsoftban lévő 5 százalékos érdekeltségén Gates tavaly nem nyert, viszont kötvényein, részvényein és egyéb érdekeltségein – biotechnológiai cégek, tévécsatornák, sörgyárak – sokat keresett. A Top10-ben 57 évével ő a Benjámin. Bevallása szerint bakancslistáján már csak egyetlen dolog szerepel: „Ne halj meg!”.

A Gateshez hasonlóan – és vele közösen – vagyonának jótékony célú felhasználását előtérbe helyező Warren Buffett lecsúszott a negyedik helyre. A Berkshire Hathaway befektetési holding alá tartozó cégbirodalom tulajdonosaként ismert 82 éves üzletember 53,5 milliárd dollárt érő vagyonnal rendelkezik, azaz egy év alatt tízmilliárdot veszített. A veszteség esetében képletes, hiszen az összeggel számos jótékony célú alapítványt segített. Emellett jutott pénze a legendás Heinz ketchupgyár 23 milliárd dolláros felvásárlására is. Az Omahai Orákulumként tisztelt Buffett felépült prosztatarákjából, de már most gondosodott arról, hogy a családi vagyon jó kezekben maradjon, azt Howard fia menedzseli, apja tanácsaira hallgatva.

Gates és Buffett közé ékelődött be az év nyertese, a spanyol Amancio Ortega, az Inditex-csoport, ezen belül a Zara divatlánc tulajdonosa. A 76 éves Ortega 19,5 milliárd dollárral 57 milliárdosra növelte vagyonát. Ebben a divatcég terjeszkedése és kiváló teljesítménye játszotta a főszerepet, s ezt a befektetők is értékelték, alaposan felhajtva a cég részvényeinek árfolyamát. Tavaly a kurzus ötven százalékkal ment feljebb, ez vezetett az Inditexben 60 százalékkal részesedő Ortega katapultszerű gazdagodásához. A filantrópok társaságába került Ortegát a jótékonykodás szele egyelőre nem csapta meg, viszont nem sajnált például félmillió dollárt arra költeni, hogy a cégénél a statéfabotot átvevő Marta lánya paparazzo-mentes környezetben tölthesse férjével mézesheteit Kambodzsában és Ausztráliában.

Az Oracle-főnök Larry Ellison a cég részvényeinek húszszázalékos emelkedéséből származó profitot forgatta meg az ingatlanpiacon, Hawaiinál vett magának egy komplett szigetet, és Los Angelesben luxusnyaralókkal szélesítette portfólióját. Ellison most az ötödik helyen áll 43 milliárd dolláros vagyonával. Csatlakozott a Buffett és Gates nevével fémjelzett 2010-es adakozási kezdeményezéshez, melynek keretében 445 millió dollárt adott a saját nevét viselő, az öregedés kutatásával foglalkozó alapítványnak. Stílszerűen Oracle-részvényekben.

A hatodik és hetedik helyet az energetikai és vegyipari vállalkozásaikról ismert Koch fivérek, Charles és David állnak 34-34 milliárddal. A Koch Industries elsősorban az olajfinomítói árrés bővülésének köszönhetően 18 milliárd dolláros vagyonnövekményt termelt a Koch testvérek számára, ezen osztoztak meg – testvériesen.

A hetedik helyre jött fel Ázsia leggazdagabb embere, a Li Ka-shing. A 84 éves hongkongi nagybefektető a Cheung Kong, a Hutchison Whampoa és a Husky Energy résztulajdonosa, s rajtuk keresztül 52 országban van jelen, 260 ezer főt foglalkoztat. Vagyonát 5,5 milliárddal 31 milliárdra növelte egy év alatt. Főként energetikai fronton volt aktív. Olyannyira, hogy már három brit gázszolgáltatót vásárolt fel, s ezzel a szigetország piacának negyedét uralja. A stafétaváltás Liéknél is megtörtént: az üzletet fiai, Victor és Richard viszik tovább.

A francia kozmetikai óriás, a L'Oréal tulajdonosaként Liliane Bettencourt-é a világ leggazdagabb asszonya cím. Személyében a gyengébb nemnek az ezredforduló óta először van újra képviselője a Top10-ben. A hatmilliárdos plusszal 30 milliárdosra „felturbózott” vagyon ezúttal a kilencedik helyre volt elegendő. A demenciában szenvedő 90 éves hölgyet gyámság alá helyezték, vagyonát lánya gondozza, míg cégét unokája menedzseli. Nem is rosszul, amit a részvényárfolyam emelkedéséből származó vagyongyarapodás is igazol.

Honfitársuk, a luxusipar egyik zászlóshajóját, az LVMH Moet Hennessy Louis Vuittont kormányozó Bernard Arnault viszont leszerepelt. A negyedikről esett vissza a tizedik helyre, vagyona 41-ről 29 milliárdra zsugorodott. A háttérben a Christian Dior luxuscég vagyonának revíziója húzódik meg, amely csaknem húszszázalékos értékvesztést mutatott ki. Arnault tavaly a francia lapok címoldalára is felkerült a vagyonadó megemelése elleni tiltakozás egyik élharcosaként. A hírek szerint a kedvezőbb adózású Belgiumba menekítette volna ki mobilizálható vagyonát, de ő ezt utóbb cáfolta.

A Forbes listájára az idén 1426-an kerültek fel, a milliárdosok száma 210-el gyarapodott a 2012. márciusi felmérés óta, miközben összvagyonuk a 4600-ről 5600 milliárd dollárra nőtt. Tavaly négy nyertesre jutott egy vesztes. Továbbra is az Egyesült Államok a szupergazdagok hazája, 442-en származnak innen. Ázsia 386, Európa 366, Amerika 129, míg a Közel-Kelet és Afrika együtt 103 milliárdost számlál. A korfa meglehetősen fejnehéz, a 40 alatti milliárdosok száma csupán 29, vagyonuk összesen 119 milliárd dollár. A legfiatalabb közülük a 28 éves Dustin Moskovitz, a Facebook-alapító és nála nyolc nappal idősebb Mark Zuckerberg szoba- és alkotó társa. Moskovitz azóta kiszállt a Facebookból és élvezi 3,8 milliárd dolláros vagyonának gyümölcseit. A legnagyobb közösségi portál agya, Mark Zuckerberg 13,3 milliárd dollár felett diszponál, az ő vagyona a Facebook-árfolyamnak megfelelően hol milliárdokat ugrik, hol ugyanannyit zuhan.

Vannak viszont állócsillagok is. A 2000 óta publikált lista első tíz szereplője közül Gates, Buffett és Ellison maradt még hírmondónak – igaz tönkre a többiek sem mentek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.