Kitiltották a SkyEurope-t Bécsből az adósságok miatt

Keményet lépett a bécsi reptér az adósságaival küzdő SkyEurope ellen. Péntek éjféltől nem szolgálják ki a társaság gépeit a kifizetetlen számlák miatt. Annak ellenére, hogy a társaság hitelezői védelem alatt áll - Szlovákiában. A SkyEurope bécsi járatai ideiglenesen Pozsonyból indulnak augusztus 19-ig biztosan.

 Péntek éjfél óta nem szállhatnak fel a SkyEurope járatai a schwechati repülőtérről, mert a légitársaság nem rendezte a repülőtér felé fennálló tartozásait. A schwechati légikikötő üzemeltetője és a csődvédelem alatt álló társaság szerdán péntek 15 órai fizetési határidőben állapodott meg egymással, miután akkor már visszatartották a légitársaság repülőit. A társaság ideiglenesen a központjának számító pozsonyi reptérről indítja el a járatait, ahová ingyenes buszjárattal szállítják el a bécsi reptérről az utasokat. Azt nem tudni, a cég mennyivel tartozik az osztrák reptérnek, de ha nem rendezik a konfliktust és a járatok nem kerülnek vissza bécsbe, az alégitársaság végét jelenti.

Skyeurope gép Budapest fölött
Skyeurope gép Budapest fölött

Erre vár már hetek óta a WizzAir. Korábban bejelentették: Pozsonyból Rómába indítanak járatot, tesztelendő a szlovák repteret, most pedig azt közölték: harminc euróért elszállítják azokat az utasokat, akiknek Sky járatra volt jegyük, igaz, Budapestről. Ez azonban csak gesztus és demonstráció: kevés a valószínűsége, hogy egy osztrák utas a 140 kilométerre lévő Ferihegyről való indulást választja és a harminc eurós Wizz jegyet, amikor a Sky ingyen elviszi Pozsonyba. Valószínűbb, hogy elutazik Pozsonyból, vagy lemondja az útját. A Sky gépeire jegyet váltó magyar utasoknak viszont megérheti a WizzAir kínálta megoldást választani.

A hónapok óta adósságai miatt vergődő cég vadonatúj menedzsmenttel június 23-án kért hitelezői védelmet Szlovákiában. A pozsonyi bejegyzésű cégnek ugyanis ezt lehetővé teszik a helyi törvények: az eljárás hasonlít az amerikai „reorganizációs csődvédelemre", amit chapter 11-ként ismer a közvélemény. A bökkenő azonban, hogy ez az EU-ban gyakorlatilag ismeretlen az üzleti életben, ezért a társaságok vonakodnak elfogadni azt, hogy a SkyEurope erre hivatkozva nem fizet.

A "hitelezői védelem" időszaka alatt a cégnek nem kell fizetnie korábbi tartozásait, ám minden onnantól keletkezett számláját időben kell kiegyenlítenie - mondta lapunknak korábban Zboray András, a SkyEurope kereskedelmi igazgatója. Ez a státus legalább három hónapig fennáll, vagy mindaddig, amíg olyan befektetőt nem találnak, aki képes rendezni a cég pénzügyi helyzetét.

Két hete jelentették be, hogy egy osztrák befektetőcsoport, a Focus Equity 16,5 millió eurót fektet a fapados légitársaságba, több részletben, attól függően, hogy sikeresen hajtják-e végre a már elkezdett átszervezést és a pénzügyi folyamatok újraformálását. Ezen felül az angol Chain Box ötmillió eurós kölcsönt ad a légitársaságnak, amellyel rendezhetik a rövidtávú pénzügyi helyzetüket és kifizethetik a legsürgetőbb tartozásaikat.

Egyelőre nem értük el a cég képviselőit, hogy megtudjuk, mi az oka a mostani esetnek: még nem érkezett meg a pénz, vagy nem volt elég minden számlára. Nehezen hihető, hogy a cég pont a bécsi reptérnek ne fizetne: a Schwechat jelentette piac ugyanis létfontosságú számára. A hitelezői védelem alatt a vállalat gazdálkodására folyamatosan figyel a hatóság: ha késnek a fizetéssel, gyakorlatilag azonnal bedöntik a vállalatot.

A pozsonyi központú cég az elmúlt üzleti évét minden korábbinál nagyobb, kis híján kétmilliárd koronás veszteséggel zárta. A vesszőfutása az idei első negyedévben sem ért véget, miután 31,9 millió eurós adózás utáni veszteséget volt kénytelen elkönyvelni, teljes adósságállományát pedig 30 millió euró fölöttire teszik a szakértők. Az új vezetés által megkezdett átalakítási folyamat azonban eredményesnek látszik. Zboray András korábbi tájékoztatása szerint a cég üzemi szinten már pozitív mérleget tud felmutatni, az adósságai miatti költségek azonban még jó ideig negatívba billentik a mérleget.

Sárga buszokat kell keresni a bécsi reptéren

A Syk Europe ingyenes buszjárattal szállítja el Schwechatról az utasait a pozsonyi légikikötőbe. Arra kérik az utazókat, hogy a szokásos időben checkoljanak be a járatokra, majd szálljanak fel a sárga buszokra. Aki önállóan megy ki a Pozsonyba, annak jó tudni, hogy a jegykezelés 2 óra 40 perccel az indulás előtt nyit. A pozsonyi reptér hatvan kilométerre fekszik a bécsitől, s mind Ausztriából, mind Magyarországról megközelíthető autópályán. A járatok Pozsonyból módosított menetrend szerint indulnak, amely itt érhető el.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.