Siófok átveszi a lakossági szemétszállítást

Meglehetős bonyolult, vitákkal terhelt átalakulásokhoz vezet a hulladéktörvény, miszerint januártól magáncég nem végezhet lakossági hulladékgyűjtést. Siófok megkapja a helyi, eddig osztrák többségű társaság irányítási pakettjét, ráadásul két és fél évig még visszaléphet. Eközben az átalakulást öt, kisebb részvénycsomagot birtokló helyhatóság akadályozni igyekszik.

Az osztrák hátterű AVE Magyarország Kft. átadja az AVE Zöldfok Zrt. többségi irányítását biztosító 25 százaléknyi részvényhányadot Siófoknak - közölte az MTI-vel Balázs Árpád, a Balaton-parti város polgármestere.

Az AVE Magyarország tulajdonában eddig 69,8, Siófokéban 25+1, további 41 önkormányzat birtokában pedig 4,3 százaléknyi részvényhányad volt.

Siófok 2015 végéig döntheti el, fizet-e a csomagért, vagy eláll a tulajdonszerzésről. Az árat szakértői becslés alapján határozzák meg.

Az ügylet nyomán terveik szerint az AVE Zöldfok Zrt. egy többségi önkormányzati tulajdonú és egy nagyrészt magántulajdonú céggé válik szét. A lakossági hulladékszállítást a többségi önkormányzati cég végzi majd, amivel eleget tesznek a hulladékgazdálkodási törvény január elsejétől érvénybe lépő feltételeinek.

A közületi szemétszállításért, a hulladéklerakók- és átrakók működtetetéséért pedig egy másik, többségében magántulajdonú társaság lesz felelős.

Balázs Árpád tájékoztatása szerint öt önkormányzat nem írta alá az átalakulásról szóló közgyűlési döntést, ami miatt a cég pert indít ellenük. A polgármester úgy véli, az öt önkormányzat célja az lehet, hogy az AVE Zöldfok Zrt.-t kiszorítsák a közszolgáltatási piacról.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.