Simort összeboronálták az Erstével

Az osztrák Erste Bank magyar leányvállalatának élén folytatja pályafutását jegybankelnöki mandátumának március 3-ai lejártát követően Simor András. Legalábbis a Magyar Nemzet erről értesült. Az Erste megdöbbent és cáfol, Simor szerint a hír valóságtartalma egyenlő a nullával.

„Pihenni fogok és remélhetőleg jól fogom magam érezni” – e szavakkal reagált a Hír TV riporterének kérdésére Simor András a monetáris tanács keddi ülését követő sajtótájékoztatón, amelyen immár szokás szerint feltették számára a kérdést, hogy merre visz az útja márciusban, miután kilép a patinás Szabadság téri intézmény kapuján. A jegybankelnök semmiféle találgatásra nem adott eddig okot, így erős fenntartással illendő kezelni a jövőjét firtató kijelentéseket.

Simor – akit Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggeli szokásos rádióinterjújában ezúttal sem felejtett el „leoffshorelovagozni” – már dolgozott részben osztrák tulajdonú cégnek, az 1989-ben a Budapest Bank és a Creditanstalt által közösen alapított Creditanstalt Értékpapír Rt. brókercég alapító vezérigazgatójaként tevékenykedett, mielőtt elvállalta volna a Deloitte könyvvizsgáló magyar leányának vezetését – emlékeztet a Magyar Nemzet.

A hír forrásértékét csökkenti, hogy a lap Simor kinevezésének dátumát egy évvel előrehozta, és 2008-at írt, holott Gyurcsány Ferenc miniszterelnök 2007. február 16-án nevezte meg személyét, és parlamenti meghallgatása után hamarosan el is foglalhatta hivatalát. Simor az egyetlen olyan független intézményvezető, akit az Orbán-kormány nem tudott elmozdítani posztjáról, és kitölthette mandátumát.

Megfigyelők szerint az értesülés ilyetén interpretálása akár kellemetlen helyzetbe hozhatja az egy hónap múlva elbúcsúzó jegybankelnököt, hiszen olyan kereskedelmi bankkal boronálták össze, amelynek a devizahitelezés és a bankadó kapcsán rengeteg nézeteltérése volt a jelenlegi kormánnyal.

Simor András a hírrel kapcsolatban - sajtóosztálya útján - a következőket közölte lapunkkkal:"A Magyar Nemzet hírének pontosan annyi a valóságtartalma, mint a lapban korábban megjelent, személyemet illető híreszteléseknek. Vagyis semmi."

Az Erste közleményben cáfolta, hogy Simor András a pénzintézet vezérigazgatói székébe ülne át jegybankelnöki mandátuma lejárta után, és egyben jelezte, helyreigazítást kért a laptól. A bank tájékoztatása szerint az újság senkivel nem egyeztette a hírt az Ersténél, ennek ellenére ezt az információt tényként, címlapon közölte, pedig az teljes képtelenség – fogalmaztak a pénzintézetnél.

Andreas Treichl, az Erste Group vezérigazgatója a következőképpen reagált a híresztelésre: "Nagyon elégedett vagyok az Erste Bank Hungary eredményeivel, amit a kihívásokkal teli magyarországi körülmények ellenére ért el a vállalat. Bízom a bank vezetésében és abban, hogy egy nagyszerű bankot sikerül újjáépítenünk az új stratégia mentén. A Magyar Nemzet cikke nem igaz, puszta spekuláció. Jelasity Radován, a Erste Bank Hungary vezérigazgatója és az is marad".

Kérdésünkre az Ersténél ezt még annyival egészítették ki, hogy nem csak a vezérigazgatóiba, hanem más pozícióba sem várják Simor Andrást.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.