Simort is meglepte az alacsony inflációs adat

Nemcsak az elemzőket, de magát Simor Andrást is meglepte, hogy novemberben milyen meredeken csökkent a pénzromlás üteme.A jegybankelnök szerint ez örvendetes, ám helyükön kell kezelni a dolgokat.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke az Amerikai Kereskedelmi
Kamara (AmCham) budapesti rendezvényén Simor András kifejtette, hogy az éves szinten 4,2 százalékra süllyedt infláció nem  sarkallja felelőtlen lépésekre a jegybankot, annak továbbra is nagyon óvatos kamatpolitikát kell folytatnia.

Meg kell győznie a külföldi befektetőket arról, hogy a magyar jegybank tisztában van a kamatcsökkentés kockázataival. Simor András elmondta: a jegybank saját kamatelképzelései a befektetői elvárások, illetve a hazai gazdasági szereplők várakozásai között vannak. A befektetők nyilván a magasabb kamatokban érdekeltek, míg a hazai cégek sokszor azt mondják, magasak a kamatok, és ez nehezíti a vállalkozások finanszírozását.

A jegybankelnök megerősítette: nincs pénzhiány a magyar bankrendszerben, sőt adataik szerint a bankszférában az idei utolsó negyedévben ezer milliárd forinttal több a likviditás, mint a megelőző három hónapban. Felhívta a figyelmet arra: a bankok a jelenlegi körülmények között inkább a lakossági piacot részesítik előnyben, a vállalatok tevékenységének finanszírozását még mindig nagyon kockázatosnak tartják.

Elmondta: éppen ezért az MNB szakértői olyan konstrukciókon gondolkodnak, amelyekkel ösztönözni tudják a hazai hitelintézeteket a vállalkozások, köztük a kis- és közepes cégek pénzellátására. Ha nem sikerül javítani a hazai cégek hitelellátását, akkor rövid idő alatt akár 80-100 ezer fővel is nőhet a munkanélküliek száma – mondta Simor András.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.