Simoron keres fogást az ÁSZ

Mandátuma lejárta előtt három héttel támadások kereszttüzébe került Simor András jegybankelnök. A nyilak ezúttal váratlan helyről érkeztek – és ami szerinte ennél nagyobb baj: hátulról. Az Állami Számvevőszék fogalmazott meg megfontolandó kérdésekbe csomagolt kritikákat az MNB monetáris politikájával kapcsolatban.

Az Állami Számvevőszék az államadósság finanszírozását szolgáló monetáris politikai eszközök alkalmazásáról készített tanulmányában burkoltan kritizálja a távozó jegybanki vezetést, noha Domokos László ÁSZ-elnök megfogalmazása szerint csupán megfontolandó kérdéseket tettek fel, aggodalmaikat ecsetelve.

Múlt pénteken Domokos sajtótájékoztatón ismertette "A monetáris politika költségvetési kockázatai, különös tekintettel az adósságszabályra" címmel írott ÁSZ-tanulmányt. Ebben gyakorlatilag kiemelt kockázatúnak tekintik a költségvetési hiánycél tartása szempontjából azt, hogy az MNB a devizatartalék finanszírozásakor veszteséget szenved.

A tétel akár százmilliárdos is lehet, a fő gond az, hogy a veszteséget az államnak szó nélkül és határidőre pótolnia kell – amennyiben az MNB tartalékában erre nincsen elegendő fedezet. Ez alól nincs felmentés. Fontos azonban tudni, hogy az MNB veszteségessége vagy nyereségessége nem a vezetés alkalmasságától, hanem a piaci folyamatoktól függ.

Az ÁSZ szerint viszont egy hirtelen jött tíz-százmilliárdos, előre nem látott tétel kifizetése boríthatja a büdzsét, és nagy kockázatokat hordoz. Ennek elkerülése érdekében az ÁSZ olyan, kérdésekként aposztrofált megállapításokat, kvázi ajánlásokat tett a jegybank számára, amivel messze túllép a hatáskörén és beleavatkozik a független monetáris politika irányításába – vélik a Szabadság téren. A nézetkülönbség kedden nyilatkozatháborúvá fajult, miután Simor András erősen sérelmezte ezt az eljárást.

A tanulmányban fellelt és szóvá tett tárgyi és szakmai tévedéseken túl elsősorban az váltotta ki Simor András ellenérzését, hogy az ÁSZ munkatársai nem egyeztettek előzetesen az MNB munkatársaival a jegybank illetékességébe tartozó kérdésekben. Gyakorlatilag tehát „hátulról, suttyomban” készítették el a tanulmányt, s az érintettek véleményére nem is voltak kíváncsiak.

Annak fényében különösen elgondolkodtató az eset, hogy Simor az MNB, Domokos pedig az ÁSZ elnökeként tagja a Kovács Árpád vezette Költségvetési Tanácsnak.

Furcsa, hogy a KT ülésein valamiért nem esett szó a készülő tanulmányról. A háromtagú testület egyébként épp most kapott saját apparátust, azaz nem kellett volna az ÁSZ-nak erre a tanulmányra külön energiákat fordítania. (Kovács Árpád egyébként éppen egy mai konferencián mutatott ki több mint 700 milliárd forintos kockázatot az idei büdzsében, amire az 500 milliárdos tartalék – logikusan – nem nyújt fedezetet.)

Az ÁSZ tegnap közleményben lőtt vissza Simornak, hangsúlyozva, hogy joga és kötelessége a költségvetés felett őrködni, és különben is „megfontolandó kérdéseket” vetettek fel. Simor eztán a Portfolio kérdésére rezignáltan vette tudomásul, hogy az utóbbi időben újra megszaporodtak a személyét ért támadások, ám – mint hangsúlyozta – ezek nem érik el a céljukat, és csak ártanak az országnak.

Érzése szerint ezek a támadások azt a célt szolgálják, hogy az új jegybankelnök elfogadottsága nagyobb legyen. Ettől azonban az új elnök piaci elfogadottsága sem fog javulni, és az ő megítélése sem fog változni – vélte. Ugyanakkor az országnak kifejezetten árt, ha személyén keresztül az MNB intézménye ellen folyik politikai támadás – tette hozzá Simor.

A támadásoknak még koránt sincs vége, Simor szerint ezt jelzi, hogy az ÁSZ szerdára újabb jelentést húz elő a tarsolyából. A hirtelen összehívott sajtótájékoztatón Domokos vezetésével ismertetik a „Magyar Nemzeti Bank működésének és a központi költségvetéssel történő elszámolások szabályszerűségének ellenőrzéséről” szóló anyagot.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.