Simor szerint nem összeférhetetlen a pozíciója és a ciprusi cégtulajdon

A jegybankelnök ezúttal az Országgyűlés költségvetési bizottságban lett az ellenzék céltáblája a ciprusi vállalkozása miatt. Simor azzal érvelt, hogy Ciprus nem adóparadicsom, továbbá ő nem vitt ki pénzt az országból. Az ellenzéki tagok ezt kinevették.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) felügyelőbizottsága korábban megállapította, hogy nem  összeférhetetlen a jegybankelnöki pozíció az elnök ciprusi cégben  betöltött szerepével - mondta Simor András kérdésre válaszolva az  Országgyűlés költségvetési bizottságában, ahol az MNB vezetői  aktuális monetáris politikai kérdésekről tájékoztatták a testületet  szerdán.

Az ülésen Mádi László fideszes képviselő vetette fel a jegybank elnök ciprusi cégének témáját, amellyel kapcsolatban hétfőn  az Országgyűlés plenáris ülésén intéztek kérdést Simor Andráshoz. A  jegybank elnök meg is jegyezte, hogy  már mindent elmondott a  cégéről és azt is bejelentette, hogy felfüggeszti a cég  tevékenységét.

Babák Mihály (Fidesz) kérdésében Simor Andrásnak, a Zeneakadémia  egyik vezető testületében betöltött pozíciója utáni - ismertetése  szerint - havi 1 millió forintos juttatásáról érdeklődött. Simor  András elmondta: a Zeneakadémiától egy fillér jövedelmet sem vesz  fel, az említett 1 millió forint nem havi, hanem éves juttatás,  amelyet teljes egészében az intézményt segítő alapítványnak utal át.  Külföldi befektetéseiből származó jövedelme után pedig megfizette az  adót.

Tállai András (Fidesz) azt kérdezte, hogy a jegybankelnök  gondolt-e a lemondásra, Simor ezt válasz nélkül hagyta.
A jegybank elnöke hétfőn az Országgyűlés plenáris ülésén  jelentette be: értékesíti ciprusi cégében lévő befektetéseit, majd  megszünteti a társaságot, a befolyó pénzt pedig hazautalja.

Simor András ezt Szijjártó Péter, a Fidesz országgyűlési  képviselőjének azonnali kérdésre közölte.   "Megértettem azok  véleményét, akik szerint a közszereplőkre, így a jegybankelnökre is,  szigorúbb viselkedési szabályok kell, hogy vonatkozzanak" - mondta  Simor András a válaszában.
A bejelentést megelőzően a parlamentben Szijjártó Péter (Fidesz)  arról beszélt: az emberek joggal várnak választ arra, mi lehet az a  gazdasági tevékenység, amelyhez egy Magyarországon élő embernek  Cipruson kell bejegyeznie a cégét. Az ellenzéki politikus azt a  kérdést is feltette, hogy a jegybankelnök miért teszi át - egy  rendkívül nehéz időszakban - majdnem 900 millió forintját egy  magyarországi alapkezelőből egy Cipruson bejegyzett cégbe.
Simor András kifejtette: "a személyemet ért támadások (...)  közvetetten képesek veszélyeztetni a független jegybank hitelességét  is". Ciprus nem adóparadicsom, "tőlem pénz az országból ki nem  áramlott", azok a befektetési jegyek pedig, amelyeket Szijjártó  Péter említett, korábban is külföldön voltak - tette hozzá.

Az MTI szerint e mondat elhangzásakor az ellenzéki oldalról hangos nevetés  hallatszott.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.