Simor szerint Járaiék alaptalanul vádaskodnak

A Simor András vezette jegybank szerint az MNB Járai Zsigmond által irányított felügyelőbizottságának aktuális jelentése félrevezető, téves adatokkal, alaptalan gyanúsításokkal, vádaskodásokkal kárt okoz a jegybanknak, ami eltér a jogalkotói szándéktól is.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) felügyelőbizottságának (fb) az Országgyűlés számára készített éves jelentése az MNB gazdálkodására vonatkozóan több, tényekkel alá nem támasztott, félrevezető megállapítást tartalmaz - szögezi le a Simor András vezette MNB mai közleménye.

(Az Orbán-kormány alatt létrehozott felügyelőbizottságot a kabinethez közel álló Járai Zsigmond vezeti.)

A jelentés szerintük megismétli a korábban általul már cáfolt félrevezető adatokat, alaptalanul gyanúsít és vádaskodik, illetve félrevezeti a Magyar Köztársaság Országgyűlésének képviselőit. A jegybank levélben tájékoztatta Kövér Lászlót, az Országgyűlés elnökét a valós tényekről és az MNB álláspontjáról - írják.

Az MNB működési költségeiből 2010-ben 1 milliárd forintot faragott le. Ez duplája a csökkentési tervnek. A személyi ráfordítások 8,5 százalékkal, a banküzemi költségek 4,8 százalékkal csökkentek.

Ennek ismertetése után a beszámoló mégis úgy fogalmaz, hogy az MNB 2010-ben folytatott gazdálkodása több szempontból is kifogásolható - írja az MNB. Ezeket a kifogásokat a jegybank vezetése tényekkel cáfolta, a gazdálkodás valamennyi tárgybéli adatát, jogi és számviteli hátterét megosztva az fb tagjaival - szögezik le.

A jegybank fontosnak tartja, hogy a képviselők pontos és valós képet kapjanak az MNB gazdálkodásáról. Felhívják a figyelmet arra, hogy az fb ellenőrzési tevékenységét a tulajdonos Magyar Állam részére és a társaság javára köteles végezni. A jegybank levelével azon károk mérséklésére törekszik, amiket az fb tényekkel alá nem alátámasztott, az fb elnöke által nyilvánosan is elismételt, alaptalan vádjai okoztak a jegybanknak. Ezek ellentétesek a jogalkotó szándékával - vélik.

A jegybank elnöke arra kérte Kövér Lászlót, hogy az MNB állásfoglalását ossza meg az országgyűlési képviselőkkel.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.