Simor nyakára ültetik Járai Zsigmondot!

Járai Zsigmond korábbi jegybankelnök lesz a Magyar Nemzeti Bank (MNB) felügyelőbizottságának elnöke, a felügyelőbizottságot várhatóan kedden választja meg a parlament, és tagjai még aznap leteszik a hivatali esküt - mondta Missura Gábor, a CIG Pannónia Életbiztosító Zrt. szóvivője az MTI-nek pénteken.

Járai Zsigmond jelenleg a CIG Pannónia Életbiztosító Zrt. felügyelőbizottsági elnöke, korábban, 2001-2007 között a Magyar Nemzeti Bank elnöke volt, míg előtte pénzügyminiszterként tevékenykedett az első Orbán-kormányban.

Missura Gábor, aki Járai Zsigmond jegybanki elnöksége idején a Magyar Nemzeti Bank szóvivője volt, elmondta: Járai Zsigmond jegybanki elnökként nem értett azzal egyet, hogy a nemzeti bank munkáját pártok által delegált felügyelőbizottság ellenőrizze. Sőt úgy érvelt, hogy 2001-ben, amikor elfogadták az európai normák szerinti, korszerű jegybank-törvényt, abban nem is szerepelt ilyen testület.

Járai Zsigmond,  a költségvetési megszorítások élharcosa

Missura Gábor közölte: később, a Medgyessy-kormány idején módosították a 2001-es jegybank-törvényt és akkor az MNB-nél felállították a felügyelőbizottságot. A felügyelőbizottság azonban csupán a Magyar Nemzeti Bank belső gazdálkodását, tényleges működését ellenőrizheti, a felügyelő testület nem szólhat bele abba, hogy a Magyar Nemzeti Bank hogyan alakítja a monetáris politikát. Járai Zsigmond jegybanki elnöksége idején, 2002-ben az MSZP Akar Lászlót, a GKI jelenlegi vezérigazgatóját, Horn-kormány pénzügyminisztériumi államtitkárát jelölte az MNB felügyelő bizottsági elnökévé, akit később meg is választott az akkori parlament. A testület tagjainak megbizatása az országgyűlési képviselők mandátumához hasonlóan a parlamenti választásokig tart.

Missura Gábor kifejtette: a felügyelőbizottság nyolc tagból áll, hat tagot a parlamenti pártok, köztük az elnököt a legerősebb parlamenti párt jelöli, a testületnek tagja a nemzetgazdasági miniszter képviselője, illetve a miniszter által delegált szakértője is. (Jelenleg az ország költségvetési, azaz fiskális politikájáért a nemzetgazdasági miniszter felel.)

Legfrissebb értesüléseink szerint a felügyelő bizottságba bekerül Madarász László (a Fidesz jelöltje), Katona Tamás (MSZP, volt pénzügyminisztériumi államtitkár), Róna Péter (LMP) és a Jobbik jelöltje, varga István. Megfigyelők szerint e névsor arra enged következtetni, hogy a jövőben más, a jelenleginél meghatározóbb szerepe lesz a felügyelő bizottságnak a jegybank működésében.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.