Jelasity cáfolja, hogy a magyar jegybank élére készül

Szerb sajtóértesülés szerint Radovan Jelasity személyében találta meg az MNB új elnökét a magyar kormány. A szerb jegybank távozó elnöke azonban határozottan cáfolta, hogy felkérést kapott volna a posztra.

A szerb jegybank márciusban lemondott elnöke, Radovan Jelasity lehet a Magyar Nemzeti Bank vezetője - állította exkluzív értesüléseire hivatkozva a Pressz szerb napilap.

A lap azt írta: a budapesti kormány felkérte a magyarországi születésű közgazdászt, hogy vegye át a magyar jegybank vezetését, és ezt Jelasity (neve így szerepel a magyar útlevélben) nagy valószínűséggel el is fogadja. A cikk szerint a szakembertől azt várnák el, hogy segítse ki a gazdaságot a mély válságból, járuljon hozzá a költségvetési hiány és külső adósságok csökkentéséhez és őrizze a monetáris rendszert.

A magyarországi eseményeket jól ismerő, neve elhallgatását kérő személyre hivatkozva a Pressz azt állítja, hogy a magyar hatóságok bátorítják a volt szerb jegybankelnököt, hogy vegye át az MNB-t. Szerinte Magyarországon az a kép alakult ki Jelesityról, hogy ő mentette meg a szerb bankszektort, és ezzel Európában egyik egyedüli országként a kormánynak nem kellett mentőövet dobnia a helyi pénzintézeteknek. Jelasity továbbá folyékonyan beszél magyarul és magyar útlevele is van. Minden követelménynek megfelel - hangsúlyozta a szerb lap újságírójának az informátor.

Jelasity lemondása óta már tíz komoly ajánlatot kapott - írja a cikk, amely megszólaltat szerb pénzügyi szakértőket, akik szerint logikus lépés lenne mind Budapest, mind az érintett részéről a kinevezés. A Pressz egy mondatban arra is utalást tesz, hogy a magyar jegybanknak jelenleg van elnöke Simor András személyében, de konfliktusba került az új magyar kormánnyal.

Radovan Jelasity az MTI-nek határozottan cáfolta, hogy felkérést kapott volna arra, legyen egy későbbi időpontban a Magyar Nemzeti Bank elnöke, azaz nem készül a magyar jegybank élére. A szerb jegybank távozó elnöke az MTI-nek viccesen megjegyezte: "Szerbiában április elseje az év összes napjára esik." Nyomatékosan állította: a privát szférába készül. "Nem azért mondtam le a szerb jegybankelnöki posztról, hogy egy másik jegybankban folytassam a pályafutásom. A privát szférában szeretnék tovább dolgozni" - mondta határozottan Radovan Jelasity az MTI-nek.

- Orbán Viktor kormányától nem érkezett hozzám semmiféle felkérés. Pénteken távozom Belgrádból egy rövid szabadság erejéig. Majd augusztus vége felé térek vissza. Az a tervem, hogy a privát szektorban próbálom ki magam. Ideje már más irányban is szétnézni - ezt nyilatkozta lapunknak a bankár.

A most 42 éves Jelasity a szerb jegybank legfiatalabb kormányzója volt (így hívják a nemzeti bank elnökét). A közgazdász magyarországi szerb kisebbségiként Hercegszántón született, Budapesten járt a szerb-horvát gimnáziumba, majd tanulmányait Belgrádban végezte. A Milosevics-rezsim alatt Chicagóban tanult tovább, majd Frankfurtban helyezkedett el. A Deutsche Banktól a McKinseyhez igazolt, és itt érte a felkérés Milosevics bukása után, hogy legyen a szerb jegybank alelnöke. Ekkor, külön a poszt elvállalása érdekében lett szerb állampolgár is, addig kizárólag magyar útlevele volt.

A Népszabadság tavaly októberben írta meg a hercegszántói "kis bosnyák" portréját.

A Nol által megkérdezett szakemberek már a sajtóinformáció megjelenésekor kizártnak tartották, hogy ilyen megkereséssel fordultak Jelasityhoz a magyar hatóságok. Banki vezetők szerint egyrészt furcsán venné ki magát, ha a nemzeti öntudatra oly büszke Fidesz-kormány egy szerb-magyar kettős állampolgársággal rendelkező személyt kérne föl az MNB vezetésére. De azért sem tartják ezt elképzelhetőnek, mert Jelasity még Simor Andrásnál is konokabbul ragaszkodik a költségvetési szigorhoz, illetve bízik a monetáris eszközök hathatóságában. Jelasityot kiváló szakembernek tartják bankárkörökben, rátermettségét a válság alatt is bizonyította a szerb jegybank élén.

2009.10.08.  Radovan Jelasics szerb jegybankelnök
2009.10.08. Radovan Jelasics szerb jegybankelnök
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.