Simor András az EBRD alelnöke lesz

Simor Andrást nevezték ki az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank, az EBRD elnökhelyettesévé – jelentette be szervezet szerdán. A Magyar Nemzeti Bank korábbi vezetője a fejlesztéspolitikáért felelős elnökhelyettesi posztot foglalja el.

A kiadott sajtóközlemény szerint a július 1-jén hivatalba lépő Simor András a bank legfőbb döntéshozó testületének, a végrehajtó bizottságnak is tagja lesz.

Mint a kommüniké hangsúlyozza, Simor András „rengeteg tapasztalatot hoz magával a pénzügyi szektorból az EBRD-be”, hiszen a jegybank hatéves elnöki tisztségén kívül a Budapesti Értéktőzsde első embereként tevékenykedett és más fontos pozíciókat is betöltött a magánszférában.

Az ötvenkilenc éves Simor komoly versenyben szerezte meg az elnökhelyettesi címet. Az állás iránt óriási nemzetközi érdeklődés mutatkozott. A szakmai pozí­cióra mintegy száz jelölt ­közül választották ki a volt magyar jegybankelnököt, a pályázókat több körben hallgatták meg.

Az EBRD elnöke, Sir Suma Chakrabarti elnök elé terjesztett rövidített listáról egy bizottság döntött, melynek élén a neves török közgazdász és politikus, az ENSZ Fejlesztési Programjának volt igazgatója, Kemal Dervis állt. Úgy tudjuk, a két éve kinevezett brit elnök részletes személyes beszélgetéseket folytatott az ajánlott szakemberekkel, majd a részvényeseket képviselő igazgatóság elé terjesztette Simor András nevét. A testület egyhangúlag támogatta a szavazáson.

A kinevezésről szóló közleményben Sir Suma Chakrabarti úgy fogalmazott a bank „nagy megtiszteltetésnek tekinti, hogy ilyen erős mezőny érdeklődött az EBRD egyik legfelső vezetői tisztsége iránt. Simor András személyében széleskörű felkészültséggel és szakmai ismerettel rendelkező bankár kerül a pénzintézethez”.

A banki közlemény idézi Simor Andrást is, - aki egyébként megbízásáról egyelőre nem nyilatkozik a sajtónak. „Boldognak” nevezi magát, amiért kiválasztották az elnökhelyettes posztjára. Az EBRD-t „kulcsfontosságú szereplőnek” tekinti működési területén, így „megtiszteltetésnek számít a bank munkájának segítése”. Simor  hatéves jegybankelnöki mandátuma március 3-án járt le a Magyar Nemzeti Bank élén. Utolsó interjújában jövőbeli terveiről nem kívánt nyilatkozni, csupán azt jelezte, pihenésre vágyik. Megjegyzendő: Simor a Monetáris Tanács tagjaként az összeférhetetlenségi szabályok miatt szakmájában hat hónapon át nem is helyezkedhetett volna el Magyarországon. 

A politikáért felelős elnökhelyettes feladatkörébe számít a stratégiai döntések koordinációja és azoknak a kezdeményezéseknek a támogatása, melyek az 1991-ben életre hívott banknak a célországok gazdasági átalakulásában vállalt mandátumát erősítik. Simor András elnökhelyettesi feladatköréhez hozzátartozik a különböző fejlesztési intézményekkel, alapokkal, illetve bizonyos külső részvénytulajdonosokkal és szervezetekkel folytatott együttmüködés is.

Simor András elődei között neves közép-európai személyiségek találhatók, mint Németh Miklós és Jan Fischer volt kormányfők.

Simor András utolsó kamatdöntésén is kisebbségbe került
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.