Simor: korlátozott a monetáris politika mozgástere

A monetáris lazítás a jelenlegi helyzetben nagyon kockázatos, tovább mélyítheti a recessziót, a monetáris politika mozgástere korlátozott - ismertette Simor András az Országgyűlés Költségvetési és Pénzügyi Bizottságának szerdai ülésén.

Hozzátette: kamatot akkor lehet csökkenteni, ha az ország kockázati megítélés stabilizálódik. A jegybankelnök szerint a magyar gazdaság továbbra is nagyon sebezhető, amin rövid távon nehéz javítani. Az államadósság hosszabb távon is viszonylag magas marad, az állampapírpiac továbbra sem működik kielégítően és Magyarország kockázati felára a legmagasabb a régióban.

Az idén még mély recesszió lesz Magyarországon, 2010 a stabilizálódás éve lesz, és ezt követően indulhat meg a növekedés - fejtette ki Simor András. Bár az MNB érzi a gazdasági szereplők kamatcsökkentési igényét, erre csak akkor van mód, ha a kockázati megítélés javul, stabilizálódik és nem veszélyezteti a pénzügyi rendszer biztonságát. Hangsúlyozta, hogy a banki hitelezési aktivitás növelésére a monetáris politikának nincs igazán befolyása, mivel a bankok nem a likviditáshiány miatt nem hiteleznek, hanem azért, mert saját forrásból próbálnak egyre inkább kihelyezni.

A kormány intézkedései rövid távon megemelik ugyan az inflációt, de eltekintve ezek hatásától a fogyasztói árak éves növekedési üteme középtávon a 3 százalékos cél alatt marad - mondta. A legutóbbi és a tervezett kormányintézkedések azonban hosszabb távon hozzájárulnak a GDP arányos államadósság csökkenéséhez is, ami javíthatja az ország kockázati megítélését.

Az MNB felügyelőbizottsága korábban megállapította, hogy nem összeférhetetlen a jegybankelnöki pozíció a ciprusi cégben lévő szerepével - válaszolta Simor András Mádi László fideszes képviselőnek az elnök ciprusi cégét firtató kérdésére. Hozzátette: már mindent elmondott a cégéről és azt is bejelentette, hogy felfüggeszti a cég tevékenységét. Babák Mihály (Fidesz) kérdésében Simor Andrásnak, a Zeneakadémia egyik vezető testületében betöltött pozíciója utáni - ismertetése szerint - havi 1 millió forintos juttatásáról érdeklődött, míg Tállai András (Fidesz) arra várt választ, hogy a jegybankelnök gondolt-e a lemondásra. Simor András elmondta, hogy a Zeneakadémiától egy fillér jövedelmet sem vesz fel, az említett 1 millió forint nem havi, hanem éves juttatás, amelyet teljes egészében az intézményt segítő alapítványnak utal át. Külföldi befektetéseiből származó jövedelme után pedig megfizette az adót.

 

 

 

 

 

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.