Simor üzent: nincs több halogatás!

Az inflációs célkövetés a legtöbb országban azért lehet eredményes, mert a kormányok belátták, hogy kérészéletűek az árindex manipulálásából származó előnyök, s minél gyakrabban nyúlnak ilyen trükkhöz, annál gyorsabban ütnek vissza annak a költségei – jelentette ki Simor András, jegybankelnök.

- Meggyőződésem, hogy az időben felvállalt nehéz döntésekre szükség van – mondta Simor András a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke, a Horgony 2011 című tegnapi konferencián. Egy olyan sérülékeny és eladósodott országnak, mint Magyarország, mindent meg kellene tennie annak érdekében, hogy a gazdaságpolitikája fenntarthatóságát ne lehessen megkérdőjelezni. A jegybank minden eszközével a stabil, kiszámítható gazdasági pálya megvalósulását támogatja, s ezért emelte meg legutóbb az alapkamatot is.

Az elnök a tőle megszokottnál keményebb hangot ütött meg, amikor üzent a kormánynak, és üzent a gazdaság azon szereplőinek, akik befolyással lehetnek a jövő évi inflációs várakozásokra, az áremelkedésekre. Először is egyértelművé tette, hogy a jegybank azonnal lép, ha szükségét látja. - Miközben az elmúlt időszakban a gazdaságot sorozatosan érték az inflációt növelő sokkok – elsősorban költségvetési eredetűek - , ezeket többnyire nem követte monetáris szigorítás. Hol azért, mert a kamatpolitikának nem volt mozgástere, hol pedig a Monetáris Tanács bízott abban, hogy a fogyasztói árindex emelkedése csak átmeneti lesz.

Ha azonban a gazdaság szereplői felismerik, hogy a jegybank az inflációs kockázatok emelkedését látva, a növekedés érdekében nem tud, vagy nem hajlandó kamatot emelni, az akkor beépül a várakozásokba, és a végeredmény a magasabb mértékű drágulás lesz, de gyorsabb növekedés nélkül. Ebből a csapdából csak úgy lehet kikerülni, ha a jegybank az alacsony infláció mellet kötelezi el magát – jelentette ki Simor András. Hozzátette: számtalanszor tapasztaltuk, hogy a jegybank a nehéz döntések halogatásával nem képes többlet növekedést generálni. Mint mondta, ha az MNB teret engedne a fogyasztói árindex emelkedésének, hozzájárulna a gazdasági pálya kiszámíthatatlanságához.

- Bízunk abban, hogy a növekvő, de a válság előttinél lényegesen alacsonyabb belföldi kereslet és a továbbra is magas munkanélküliség mellett célba ér az üzenetünk, és a jövő évi áremelések valamint a bérmegállapítások összhangban lesznek az árstabilitás követelményével. Ha ez így lesz, akkor egy kevesebb lépésből álló szigorítás is elegendő lesz a monetáris politika céljainak eléréséhez. Abban az esetben azonban, ha a gazdaság szereplői elérkezettnek látják az időt, hogy végre meglépjék az elmúlt években elhalasztott ár-, és béremeléseket, a gazdaság nagyon könnyen visszakerülhet a válságot megelőző magas inflációs pályára, amit a jegybank csak jelentős szigorításokkal tud majd ellensúlyozni mondta.

- Az inflációs célkövetés a legtöbb országban azért lehet eredményes, mert a kormányok belátták, hogy kérészéletűek az infláció manipulálásából származó előnyök, s minél gyakrabban nyúlnak ilyen trükkhöz, annál gyorsabban ütnek vissza annak a költségei. Egyre több érv szól amellett, hogy a jövő év közepén, amikor a 2013-től érvényes inflációs célról kell dönteni, a mai, 3,0 százalékos célnál alacsonyabb szintet célozzunk meg – hangoztatta eltökéltségét az elnök

 

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.