Simor: az MNB nem tudja áthárítani a tranzakciós illetéket

A jegybankot 2013-tól terhelő tranzakciós illeték áthárítása veszélyeztetné az árstabilitást, emellett a pénzügyi stabilitásra is kockázatot jelent – derül ki a jegybank elnökének állásfoglalásából, amit csütörtökön megküldött Matolcsy György nemzetgazdasági miniszternek.

Az MNB-re kivetendő pénzügyi tranzakciós illeték 2013-ban várhatóan körülbelül 100-120 milliárd forintot tehet ki Simor András véleménye szerint. A jegybanknak nincs lehetősége arra, hogy áthárítsa a monetáris politikai eszközét terhelő pénzügyi tranzakciós illetéket a pénzügyi közvetítő rendszer szereplőire és felhasználóira – szögezi le levelében. A monetáris politika irányadó eszközének kamata a kívánatos monetáris politikai kondíciók meghatározására szolgál.

Az áthárítás a monetáris kondíciók számottevő lazításával járna együtt, hiszen az irányadó kéthetes jegybanki kötvény kamatának körülbelül 2,5 százalékos csökkentését jelentené. Mindez veszélyeztetné mind az árstabilitást, mind a pénzügyi rendszer stabilitását. A jegybank ezzel megsértené az MNB-törvényben rögzített elsődleges célját és alapvető feladatait.

Az MNB-törvény alapján a jegybank adott évi realizált veszteségét a központi költségvetésnek a következő évben meg kell térítenie. Így ha a jegybank veszteségét a pénzügyi tranzakciós illeték 2013-ban 100-120 milliárd forinttal megnöveli, az ennek megfelelő összeg a 2014. évi költségvetésben kiadásként fog megjelenni.

Az MNB álláspontja szerint az indítvány sérti a jegybank intézményi és pénzügyi függetlenségét, felveti a monetáris finanszírozás tilalma szellemének sérelmét, illetve az alaptörvényben foglalt passzust, mely szerint teherbíró képességének, illetve a gazdaságban való részvételének megfelelően járuljon mindenki hozzá a közös szükségletek fedezéséhez.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.