Simor: a gazdaság sebezhető, de a bankrendszer ellenálló

A magyar gazdaság még sebezhető lehet az esetleges jövőbeni sokkhatásoktól, de a bankrendszer a legrosszabb forgatókönyvek esetén is ellenállónak bizonyulna, mondta Simor András a Financial Timesnak.

A londoni gazdasági napilap internetes kiadásán pénteken megjelent nyilatkozatban a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke "erősen bizonytalannak és kilengésekre hajlamosnak" nevezte a magyar gazdaság környezetét. Felidézte, hogy legutóbb például a Lettországgal kapcsolatos szóbeszédek gyengítették meglehetős mértékben a forintot. Hozzátette ugyanakkor: a Bajnai-kormány által meghozott intézkedések eredményeként a hazai össztermékhez (GDP) mért államadósság-arány a következő tíz év során 80 százalékról 60 százalékra javulhat, még az alacsonyabb kockázati felárak nyomán várhatóan csökkenő hitelköltségek figyelembevétele nélkül is.

Simor András maradására szavaznak az elemzők
Simor András

Az MNB elnöke szerint a nyugdíjkorhatár emelése, a gyermekgondozási támogatások visszafogása és az adóék csökkentése javítja a költségvetés stabilitását, nem csupán az idei deficit, hanem a jövőbeni növekedési pálya szempontjából is. A lap felidézi, hogy a magyar gazdaság teljesítményének visszaesési ütemét az idén 6 százalékra várják, valamint hogy az elemzőket elsősorban a devizaalapú hitelek mennyisége aggasztja. Ttavaly a fogyasztási hitelek 85 százaléka volt devizaalapú, és ez kiteszi a bankokat az árfolyam-ingadozásoknak.
simor András kijelentette: az MNB által tavasszal elvégzett stresszteszt megmutatta, hogy a magyar bankrendszer még a legkomorabb forgatókönyvek megvalósulása esetén is ellenállónak bizonyulna. Hozzátette: a vizsgálat során 10,5 százalékos idei GDP-zuhanást és 333,50 forintos euróárfolyamot feltételeztek. A teszteredmények azt mutatták, hogy a magyar bankrendszernek még ebben az esetben is mindössze egymilliárd euró körüli pótlólagos tőkére lenne szüksége. A magyar bankokban hozzávetőleg 80 százalékos a nagy európai bankok tulajdonosi részaránya, és rendelkezésre áll egy 2,4 milliárd eurós készenléti EU-hitelkeret is kifejezetten a bankok megsegítésére, mondta a Financial Timesnak az MNB elnöke.
Simor András szerint az a tény, hogy a pénzügyi válság már korai szakaszában és erőteljesen érte Magyarországot, hosszabb távon akár jól is jöhet az országnak. A világszerte beindult anticiklikus költekezések közepette senki nem gondolt bele, hogy ezt a pénzt hogyan veszik majd vissza a gazdaságból, "mi azonban az általunk már megtett lépésekkel a görbe elé kerültünk", idézte az MNB elnökét pénteken a Financial Times.

 

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.