Simor András magasabb beosztást kap

Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) pénzügyekért felelős alelnökévé - e minőségében pénzügyi vezérigazgatójává - nevezték ki októberi hatállyal Simor Andrást.

 Az EBRD bejelentése szerint a Magyar Nemzeti Bank (MNB) volt elnöke Mafred Scheperst váltja e tisztségben – írja a Népszava. Új pozíciójában Simor András az EBRD közvetítői, likviditás- és kockázatkezelési (treasury) tevékenységéért, a hitelszindikációs ügyletekért, a tőkepiaci fejlesztésért, a pénzügyi stratégia kidolgozásáért, a szakpolitikai, pénzügyi, költségvetési és üzleti tervezésért, valamint a tőkekezelési tevékenységért lesz felelős.

Sir Suma Chakrabarti, az EBRD elnöke a bejelentéshez fűzött méltatásában annak a véleményének adott hangot, hogy Simor András hatalmas mennyiségű tapasztalat birtokában veszi át új tisztségét. Sir Suma hozzátette: bízik abban, hogy az EBRD pénzügyei Simor kinevezésével biztos kezekben maradnak.

Az MNB volt elnöke már tavaly július óta az EBRD alelnöke, de eddig más területek tartoztak hozzá: az EBRD szakpolitikáért felelős alelnökeként a gazdasági átalakulást elősegítő stratégiák és gazdaságpolitikai intézkedések összehangolását, a támogatási pénzek mozgósítását és kezelését, valamint az EBRD és egyes külső szervezetek kapcsolattartását felügyelte.

Simort, még jegybank-elnöksége idején többször is offshore-lovagnak nevezte Orbán Viktor. A miniszterelnök később addigi nemzetgazdasági miniszterét, Matolcsy Györgyöt nevezte ki az MNB élére. Ön szerint az "unortodox gazdaságpolitikáról" elhíresült Matolcsy számíthat bármilyen posztra az európai bankrendszerben?

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.