Simicskáékat a bíróság is kizárta a közbeszerzésekből

A Közgép kizárása a közbeszerzésekből jogszerű, a cég  nem indulhat állami tendereken. Mindaddig, amíg a bíróság nem dönti el, hogy valóban elkövették-e azt a szabályszegést, amire hivatkozva kizárták őket. 

Simicska Lajos legnagyobb cége, az út- infrastruktúra- és hídépítéssel foglalkozó Közgép nem indulhat a közbeszerzéseken. A Fidesz egykori pénzembere komoly meccset bukott el azzal, hogy a Fővárosi Törvényszék most jogerősen is kimondta: nem lehet felfüggeszteni a Közbeszerzési Hatóság azon döntésének végrehajtását, amellyel kizárták a Közgépet az állami tenderekből. A kizárásról persze lényegi döntés nem született, vagyis a bíróság most technikai döntést hozott és nem azt döntötte el, jogosan zárták-e ki Simicskáékat. 

A jogi helyzet nem egyszerű: a közbeszerzési hatóság ugyanis arra hivatkozva zárta ki az Orbán Viktor kormányfővel konfliktusba kerülő, valaha az állami tenderek legnagyobb nyertesének számító Simicska cégét, hogy azt a Győr-Gönyű kikötőfejlesztés pályáztatása során hamis adatszolgáltatáson érte. Valóban: a cég helytelenül adta meg a munkákban részt vevő két uszály fedélzetének pontos méretét, de arra hivatkozott, hogy az azt biztosító alvállalkozó hibájából. Noha a megkövetelt minimális fedélzeti méret része volt a tenderkiírásnak, az eltérésnek műszaki szempontból jelentősége nem sok van.

A Közbeszerzési Hatóság és Közbeszerzési Döntőbizottság kizáró határozatát a Közgép megtámadta és kérte a végrehajtás felfüggesztését. Ezt a hivatal elutasította, így került bíróságra az ügy, ahol az első fokú döntést megváltoztatva a Törvényszék kimondta, hogy egy elutasított kérelem esetében a végrehajtás felfüggesztését kérni nem lehet. 

Ezzel még nem pecsételődött meg véglegesen a Közgép sorsa, elvégre a hamis adatszolgáltatással kapcsolatban egy másik per van folyamatban. Amíg az ügyben jogerős ítélet nem születik, a KÖZGÉP Zrt. marad a kizárt ajánlattevők listáján.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.