Simicska Lajos, a földesúr

Idén 1,6 milliárd forintot kasszíroztak a Simicska Lajos résztulajdonában lévő Mezort Zrt. társaságai különböző agrártámogatásként. Hamarosan kiderülhet az is, a cég mekkora földrészt kapott az államtól pályázat nélkül használatra.

Mintegy 18 ezer hektárnyi területtel rendelkezik a Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó Mezort Zrt. - számolta ki a Blikk a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal adataiból. A Mezort Zrt. társaságai a lap szerint 583 millió forintos földalapú támogatást vettek fel, ebből következtethető ki, hogy a társaság 18 Margitsziget nagyságú területtel rendelkezhet. Az államtól a cégcsoport ezen kívül állatjóléti juttatásra, korszerűsítésekre is kapott támogatást, így összesen 1,6 milliárd forintot kaszírozott.

A Mezort Zrt.-ben az adóhatóság egykori elnöke, a Fidesz egykori meghatározó gazdasági embere a cégbírósági adatok szerint az idén júniusban szerzett legalább 43 százalékos részesedést egy 250 millió forintos tőkeemeléssel. Vele együtt szállt be az agrártársaság tőkeemelésébe a tulajdonában álló Közgép Zrt. elnöke, a médiavállalkozásairól is ismert Nyerges Zsolt, aki 114 millió forintot fektetett a vállalkozásba. Ketten együtt így legalább 63 százalékos tulajdoni részarányt szereztek a társaságban, amelynek alaptőkéje 575 millió forintra nőtt.

A társaság az elmúlt évet 3,3 milliárd forintos árbevétel mellett 155 millió forintos üzemi eredménnyel zárta, hitelállománya 650 millió forint volt, saját tőkéje 183 millióra rúgott. Az Opten cégadattárában közzétett információk szerint a nyári tőkeemelés nem tartalmazott ázsiót (jegyzett tőkén felüli tőketöbbletet). A jegyzett tőkét meghaladó saját tőke esetén ez arra utalhat, hogy a tőkeemelésben részt vevő felek korábban is tulajdonosok lehettek.

A Blikk szerint hamarosan kiderülhet az is, hogy a Mezort Zrt.-hez kötődő társaságok mennyi állami földet kaptak meg ingyenesen művelésre. A Nemzeti Földalapkezelő Szervezet ugyanis – írják – ígéretet tett arra, hogy hamarosan közzéteszi a megbízási szerződések közérdekből nyilvános adatait. Vagyis azt: kiknek adtak oda 34 ezer hektárnyi állami földterületet művelésre – pályázat nélkül. A lap felidézi, hogy a Mezort-cégcsoportba tartozó Dél-Balatoni Agro Kft. két éve kapott használatra Fejér megyei földeket a nemzeti földalaptól pályázat nélkül. (A használatra adott állami földekről cikkünk itt olvasható.)

Simicska Lajos kerüli a nyilvánosságot
Simicska Lajos kerüli a nyilvánosságot
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.