Simicska, Csányi és Leisztinger érdekeltségei nyerték a legtöbb agrártámogatást

Az előző évekhez hasonlóan 2014-ban is Csányi Sándor, Simicska Lajos és Nyerges Zsolt, valamint Leisztinger Tamás érdekeltségei gyűjtötték be a legtöbb agrártámogatást.
A K-Monitor felmérése szerint tavaly összesen 424 ezer esetben 208 ezer cégnek, egyéni gazdának, magánszemélynek osztott ki a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal valamilyen agrártámogatást. Valójában ennél kevesebben osztozhattak az agrárpénzeken, ha figyelembe vesszük az összeérő tulajdonosi szálakat, az egy címre bejelentett cégeket, magánszemélyeket. Az oldal becslése szerint így nagyságrendileg 80-100 ezer egyéni vagy társas vállalkozás, magánszemély/család részesült a mezőgazdasági támogatásokból.

A tavalyi támogatások kifizetésére nagyságrendileg 726 milliárd forint állt rendelkezésre. A teljes keretösszeg 83 százalékát az uniós támogatások fedezték. A legtöbben (43 százalék) területalapú támogatásban részesültek. Az egy hektárra jutó „elméleti" területalapú támogatás összege 70 442 Ft volt.

A Simicska–Nyerges agrárbirodalom 5,949 milliárd forint támogatáshoz jutott (Mezort Rt. és a Ceglédi Mérnők Zrt. alá tartozó cégek), ami 750 millió forinttal több, mint a megelőző évben.

Csányi Sándor és az érdekeltségeibe tartozó cégek, illetve családtagjai 2014-ben összesen 5,944 milliárd forint agrártámogatásban részesültek. 2013-ban ez az összeg 4,997 milliárd forintot tett ki.

A képzeletbeli dobogó harmadik fokára 2014-ben is a Forrás-csoport, azaz Leisztinger Tamás érdekeltségei kerültek 3,787 milliárd forinttal, amely 670 millió forintos növekedés.

Tavalyhoz képest több helyen változott az Orbán Viktorhoz közeli felcsúti személyek agrártámogatása – írja a K-Monitor. A polgármester, Mészáros Lőrinc és az érdekeltségébe tartozó cégek (Aranykorona Zrt., Búzakalász 66 Kft.) esetében összességében, elsőre csökkenés figyelhető meg: 88 millió forinttal kevesebb agrártámogatást kaptak, mint egy évvel korábban – 330,6 millió forintot 2014-ben. A csökkenés oka az Aranykorona Zrt. körül keresendő: 2013-ban külön 135,5 millió forinthoz jutottak állattartó telepek korszerűsítése címen, amelyet ismételten nem nyertek el 2014-ben.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.