Sikersztori: elkelt a magyar találmány, az intelligens szike

Amerikai lesz a magyar fejlesztésű intelligens szike, az onkokés. Az eddigi tulajdonos mindent eladott az amerikaiaknak, a vételár nem ismert.
Elkelt a magyar Onko-kés, közismertebb nevén JEDI-kés technológiája. A fejlesztő MediMass Kft. ugyanis ma bejelentette, hogy a massachusetts-i központú Waters Corporation megvásárolta a fejlesztés alapjául szolgáló tömegspektrometriás ionizációs (REIMS) technológiáját. Az üzletág értékesítése magában foglalja a MediMass összes eszközét, beleértve a szabadalmi beadványokat, szoftvereket, adatbázisokat és a technológiához fűződő tapasztalatot, szakértelmet és munkaerőt.

A REIMS technológia adja a lényegét az Intelligens Kés ("iKnife") néven ismertté vált fejlesztési projektnek. A Waters már három éve együttműködik a MediMass-szal és az Imperial College Londonnal a REIMS technológia továbbfejlesztésében azzal a céllal, hogy a technológia alkalmazható legyen az egészségügy több gyakorlati területén.

– A hazai viszonyok között eljutottunk a maximumhoz, ennél többet a projektből a jelenlegi keretek között nem nagyon lehetett kihozni – mondta a Népszabadságnak a Medimass Kft. ügyvezető igazgatója Tallós Ákos. Ahhoz hogy termék legyen az iKnife-ból, kellett egy olyan fél, aki erős partner és egyben meghatározó gyártó is. Nagyon remélik, hogy ezzel az Onko-kés piacra lépése jelentősen felgyorsul. Kérdésünkre, hogy ez mikorra történhet meg úgy válaszolt: ezt nehéz lenne megmondani, bíznak benne, hogy három év lehet a legkevesebb idő, akkor reményeik szerint már lehet erről beszélni. Hozzátette: az ügylet révén azért a kutatás fejlesztés Magyarországon marad, de természetesen a jogok az új tulajdonoshoz kerülnek. Az ügylet összegéről az ügyvezető nem beszélt.

Mint tavaly nyáron beszámoltunk róla a hazai orvosi műszer kutatás egyik maghatározó projektje a iKnife körül akkor igencsak komoly fejlemények zajlottak. Korábban a hazai közéletben még Onko-kés vagy JEDI-kés ismerté vált sebészeti eszközt 2008-ban a világ legjobb 75 technológiája közé válogatták be a World's Best Technology (WBT) fórumon. Tavaly még nagyobb „dobást" produkált a projekt. Takáts Zoltán, a Semmelweis Egyetem kutatójának vezetésével folyó munkáról a világ egyik legelismertebb tudományos szaklapja a Science Translational Medicine közölt írást.

Az intelligens szikének is mondott eszköz lényegében szövettani vizsgálatokat végez, olyanokat, amelyeket a patológus egyes műtétek közben elvégez. Az iKnife – egy előre betáplált adatbázis alapján – jelezni tudja: a szövet éppen gyulladt, egészséges vagy például rákos. Így nincs szükség 25-30 perces patológiai vizsgálatra a műtét közben, az eredményeket a vágással egy időben, valós időben képes „bemutatni". Így lényegében teljesen kiküszöbölhetővé válik, hogy beteg szövet maradjon a páciens szervezetében. Ha a magyar találmány megjelenik a piacon, akkor például azt eredményezné, hogy sokkal kisebb lenne egyes beavatkozások után az újbóli műtét szükségessége. Sok szövettani vizsgálatot ugyanis csak a műtétek befejezése után lehet elvégezni, s annak eredménye pedig újabb műtétet tehet szükségessé.

Az elmúlt évben még az volt a projekt előtt álló egyik meghatározó feladat, hogy olyan partnert találjon, aki képes ezt az egyébként igen bonyolult eszközt nagyobb mennyiségben elkészíteni. A mostani hírek szerint a iKnife elől ez az akadály elhárult.

– A REIMS technológia lehetséges felhasználási területei szerteágazóak, ezért a technológia jelentősen megerősíti a Waters pozícióját az egészségtudományok területén – fogalmazott a közleményben Rohit Khanna alelnök, a Waters Divizió globális marketing- és informatikai vezetője. Tallós Ákos hozzátette, hogy örömmel csatlakoztak a Watershez annak érdekében, hogy közösen fejleszthessék tovább ezt a teljes piacot újradefiniálni képes technológiát. A felvásárlás egyben bizonyítéka annak, hogy a magyar tudomány képes olyan világklasszis fejlesztésekre, amelynek előnyeit a jövőben a betegek láthatják – mondta.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.