Seszták Miklós viccelt egy gázosat

"Nincs gáz, mert van gáz" – sütötte el a jól ismert poént csütörtöki sajtótájékoztatóján Seszták Miklós. A nemzeti fejlesztési miniszter elmondta: Ukrajnából szerződésszerűen érkezik a földgáz, Magyarország folyamatos tölti fel stratégiai gázkészlét.

Az algyői Szőreg-1 biztonsági földgáztároló bejárását követően az MTI beszámolója szerint a tárcavezető közölte azt is, hogy a MMBF Földgáztároló Zrt. június 30-ra törvényi kötelezettségeinek eleget tud tenni, a 915 millió köbméter stratégiai gázkészlet betárolása megtörténik.

A jelenleg betárolt több mint kétmilliárd köbméter gáz akár a téli időszakban is több hónapra elegendő az ellátás biztosításához – tette hozzá.

Seszták Miklós közölte, két nappal ezelőtt Bécsben tárgyalt az orosz energetikai miniszterrel, aki megerősítette, minden szerződéses feltételt szeretnének betartani. A kormány tárgyalásokat folytat a kereskedelmi tárolókapacitások feltöltése érdekében is. Ennek előnye, hogy nem igényel költségvetési forrást, ugyanakkor a gázkészlet mégis Magyarországra kerül - mondta a miniszter.

Gáti István, a tárolót üzemeltető MMBF Földgáztároló Zrt. vezérigazgatója elmondta, a biztonsági készlet betárolása május 9-én kezdődött el, és hétfőre fejeződik be. Ezen kívül 500 millió köbméter kereskedelmi készlet is található a Szőreg-1 biztonsági földgáztárolóban.

A szakember kérdésre válaszolva elmondta, a napi gázfogyasztás időjárásfüggő. Egy esetleges konfliktus esetén a keleti határon keresztül érkező gázszállítás leállása esetén a gáztárolók, a hazai termelés, a nyugati irányból érkező gázszállítás és a rövidesen üzembeálló szlovákiai gázvezeték együttesen napi akár 70 millió köbméteres fogyasztást is képes fedezni, így semmilyen probléma nem lehet ezen a télen.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.