Seszták Miklós döntött a szénhidrogén-koncessziókról

Osztja a szénhidrogén-koncessziókat Seszták Miklós. A fejlesztési tárca vezetője újabb nyolc nyertesnek írhat alá.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) közleménye szerint a harmadik alkalommal, szénhidrogén kutatására, feltárására és kitermelésére meghirdetett bányászati koncesszió kapcsán az O&GD Central Kft. négy (Berettyóújfalu, Mogyoród, Nagykáta és Ócsa), a MOL Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt. két (Battonya-Pusztaföldvár észak és Dány) területre, a HHE GROUP Kft. (Lakócsa) és a hazai koncessziós tenderen első alkalommal résztvevő, a régióban aktív kanadai Bankers Petroleum többségi tulajdonában álló Panbridge Hungary Zrt. (Püspökladány) egy-egy területen nyert jogosultságot koncessziós szerződés megkötésére.

A tárca arról írt lapunknak, a nemzeti fejlesztési miniszter 2015 áprilisában tette közzé a bányászati koncessziós felhívásokat. A tízből nyolc felhívásra összesen 17 pályázat érkezett, amelynek mindegyike formailag érvényesnek minősült. Az élénkülő verseny, a befektetők hazai szénhidrogén-koncessziós lehetőségek iránti növekvő érdeklődése azért is különösen figyelemre méltó, mert a nemzetközi iparági környezetet alacsony beruházási aktivitás jellemzi.

Seszták Miklós a koncesszióról és a bányászatról szóló törvények rendelkezéseinek megfelelően, a pályázatok értékelésére létrehozott minősítő bizottságok javaslata alapján döntött a koncessziók megadásáról. A szerződések megkötésére az eredményhirdetéstől számított 90 nap áll rendelkezésre, amely határidő miniszteri döntés alapján egy alkalommal, legfeljebb további 60 nappal meghosszabbítható.

Mivel a Sellye területére kiírt szénhidrogén kutatására, feltárására és kitermelésére, valamint a „Dubicsány I. – szén" bányatelekre vonatkozó barnakőszén feltárására és kitermelésére irányuló koncessziós pályázati felhívásokra nem érkezett ajánlat, azokat a tárcavezető eredménytelennek nyilvánította.

Az NFM közlése szerint a koncessziók célja a hazai bányászati beruházások ösztönzése, a kutatási és kitermelési tevékenység elősegítése, ezzel a felelős és fenntartható ásványvagyon-gazdálkodás megvalósítása, az ellátásbiztonság növelése. A Magyar Bányászati és Földtani Hivatal további területek esetében is elkészítette az érzékenységi és terhelhetőségi vizsgálatokat, amelyek alapján a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a jövőben újabb koncessziós pályázatok megjelentetését tervezi.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.