Seszták lefejez és felpörgeti az államosítást

Államosítja a Szijjártó Péter teremfoci csapata szponzorálásában érdemeket szerzett Bombardier MÁV Kft.-t Seszták Miklós. A fejlesztési tárca vezetője a Napi Gazdaságnak nyilatkozva erősítette meg: dolgoznak a Dunakeszin működő cég külföldi tulajdonosi részesedésének kivásárlásán. De vannak tervek a Magyar Villamos Művek (MVM) kizárólagos állami kézbe vételére is.

Seszták szavaiból kiderül: noha az állami cégek lefejezése nem cél, kirúgások lehetnek. De igazán mindenki megnyugodhat, ha lesznek személycserék, azokat a következő hetekben bejelentik, mert senkit nem szeretnének sokáig bizonytalanságban tartani.

A változásokat mindenestre jobban megalapozzák majd, mint a Paksi Atomerőmű bővítését, hiszen lesznek megalapozó vizsgálatok. A miniszter közlése szerint legalábbis még a héten eredményhatékonysági elemzést készítenek a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumnál (NFM), valamint az egyes állami cégeknél, és meglépik a szükséges személyi változtatásokat, ha úgy látják, hogy a hatékonyság vezetői kompetencia miatt szenved csorbát.

A miniszter beszélt arról is, hogy további akvizíciókat kívánnak végrehajtani. A kormányzati célkitűzésekkel összhangban olyan stratégiai szektorokban növelnék az állami tulajdont, mint a villamos energia és a gáz piaca. Az MVM-csoport esetében az a cél, hogy teljes mértékben állami kézbe kerüljön, de terveznek akvizíciót más területen is, például előrehaladott állapotban van a Bombardier MÁV Kft. külföldi tulajdonosi részesedésének kivásárlása. És túlzott deficiteljárás ide vagy oda, a stratégiailag fontos cégek megvásárlásához a pénz is megvan.

Seszták Miklós szerint az áram és a távhő lakossági árának soron következő csökkentésére a szolgáltatók nyeresége nyújt majd fedezetet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.