Reménysugár Lázár Jánostól

Ismét van terv arra, mennyit fog fialni a disznó. A dolgot nyáron beszélték meg. Az ötszázalékos húsáfáról ősszel dönthetnek.

A nyáron elfogadott sertésstratégia megvalósítása megkezdődött, egyes elemei már működnek. A közös munka a sertéságazat fejlesztése érdekében eredményes lesz - hangoztatta Fazekas Sándor pénteken Budapesten, az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár (OMÉK) szakmai fórumán.

A sertéságazat jelene és jövője című konferencián a vidékfejlesztési miniszter az első eredmények egyikének nevezte, hogy várhatóan a jövő héten hungarikummá nyilvánítják a csabai kolbászt.

Beszámolt arról, hogy a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) megkezdte a sertés-állatjóléti támogatások első negyedévi részlete, összesen 1,6 milliárd forint átutalását a gazdálkodóknak. A támogatás éves szinten a múlt évi 6 milliárd forinttal szemben az idén 7,2 milliárd forint - emlékeztetett.

Fazekas Sándor megjegyezte: orosz partnere, Nyikolaj Fjodorov, aki ellátogatott az OMÉK-re, magyar húskészítményeket is kóstolt, és elégedett volt. Úgy vélekedett: ez hozzájárulhat ahhoz, hogy az ágazat termékei előtt újabb lehetőségek nyíljanak meg az orosz piacon.

A magyar sertéshús és -húskészítmények népszerűsítése érdekében a szaktárca belföldön fogyasztásösztönző reklámkampányt tervez ez év karácsony előtt, illetve jövő húsvétkor. Emellett a magyar termékek jó minőségét garantáló védjegy, a Kiváló Minőségű Sertéshús védjegy is megszületett, amely szintén alkalmazható marketingeszközként.

A tervezett áfacsökkentéssel kapcsolatban elmondta: az őszi adótörvényekkel együtt születik majd döntés erről. Hozzátette: a Miniszterelnökség támogatja azt a VM-álláspontot, amely a szakma részéről is megfogalmazódott, azaz a sertés- és baromfihús, valamint húskészítmények általános forgalmi adójának 5 százalékra mérséklését. Mindez pozitív hatású lehet az ágazat valamennyi szereplőjére.

Feldman Zsolt, a VM agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára arról beszélt, hogy a sertésprogram gyakorlati végrehajtása során igen sokrétű feladatot kell megoldani. Így a lehetőségekhez képest az ágazatot kiemelten próbálta finanszírozni a tárca, például a beruházásokat, de növelték más - például az állatjóléti - támogatások mértékét is, és kamattámogatott hiteleket is biztosítottak az ágazat szereplőinek.

Menczel Lászlóné, a Vágóállat Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VHT) titkára azt mondta, hogy az ágazat helyzetének érdemi javítása terén az első érdemi lépés - "reménysugár" - Lázár Jánosnak, a Miniszterelnökséget vezető államtitkárnak azon bejelentése volt, hogy lehetséges a sertéshúsok és húskészítmények áfájának csökkentése.

Ez egy utolsó pillanatban jött intézkedés a helyzet javítására, de mindenképpen hathatós, és átfogóan rendezheti az ágazat helyzetét. Mindez a versenyképesség biztosítását és az életben maradást jelenti az ágazat számára - tette hozzá.

Az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) statisztikái szerint a felvásárlási árak idei növekedése meghaladta a tíz százalékot. Ugyanakkor a kereskedelemben a tőkehús ára 3-4 százalékkal csökkent. Mindez azt mutatja, hogy a feldolgozók az alapanyag árának emelkedését átadási áraikban nem tudják érvényesíteni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.