Nem sertéspestis miatt kellett leölni a mangalicákat

Rémhírnek bizonyult, hogy sertéspestis gyanúja miatt gázosítottak el sertéseket Újvárfalva-Nadaloson, de a településen valóban védintézkedéseket tettek.

Nem sertéspestis megjelenése és terjedése miatt ölték le a mangalicákat a Somogy megyei Újvárfalva-Nadalos egyik telepén szerdán - mondta el az MTI-nek Bognár Lajos, a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal szakmai elnökhelyettese csütörtökön.

Bognár Lajos kiemelte: nincs Magyarországon sertéspestis, a telepen azért kellett leölni 51 állatot, mert a telep tulajdonosa engedély nélkül tartotta a sertéseket. A telepen 2007 óta nem járt állatorvos, emellett szakszerűtlen volt az elhullott állatok elhelyezése, valamint az sem volt tisztázott, hogy a tulajdonos mihez kezd az állatok húsával.

A telepen a mangalicák ismeretlen okú elhullását május 15-én jelentették be, azonban a laboratóriumi vizsgálatok eddig nem tudták megerősíteni a sertéspestis gyanúját. A hivatal szakmai-elnökhelyettese aláhúzta: a sertéstelep köré védőkörzetet létesítettek, amit csak a vizsgálati eredmények megérkezése után szüntetnek majd meg.

Nincs sertéspestis Magyarországon - szögezte le Gőgös Zoltán, a földművelésügyi minisztérium államtitkára is a kormányszóvivői tájékoztatón csütörtökön. Az államtitkár minden ezzel kapcsolatos híresztelést jelentős kárt okozó, rémhírnek nevezte. Emlékeztetett rá, hogy nem sertéspestis miatt öltek le több mint 50 mangalicát a Somogy megyei Újvárfalva-Nadalos egyik telepén, hanem mert a telep tulajdonosa engedély nélkül, szakszerűtlenül tartotta a sertéseket.

A Sonline.hu, a megyei napilap hírportálja korábban arról tudósított, hogy Újvárfalván futótűzként terjedt a hír, sertéspestises volt az állomány. A telep tulajdonosa ugyanakkor azt mondta: egyetlen laboratóriumi vizsgálat sem bizonyította be, hogy a megbetegedést sertéspestis okozta, sőt, más fertőző betegségre sem adott egyértelmű bizonyítékot. A hatóság határozata szerint a községben a klasszikus sertéspestis megbetegedés gyanúja miatt került sor a sertésállomány felszámolására. A klinikai vizsgálatok és a járványügyi nyomozás egyértelműen nem tudta kizárni, sem megerősíteni a fertőzést. A védőkörzetben a korlátozó intézkedéseket legalább július 21-ig fenn kell tartani. Addig a sertéstartó udvarokba idegen személy nem léphet be, onnan élősertés és nyers hús vagy abból készült termék nem szállítható ki - olvasható a weboldalon.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.