Senyvednek, de nem mennek el

Lekerült a napirendről a magyar Raiffeisen eladása, a pénzintézet továbbra is a magyarországi bankszektor egyik meghatározó szereplője marad – mondta pénteki sajtótájékoztatóján Heinz Wiedner vezérigazgató.

Az osztrák anyabank tavaly év végén, idén év elején vizsgált több, a magyar érdekeltségére érkező vételi ajánlatot, köztük a részben állami tulajdonban lévő Széchenyi Bankét. Megegyezni azonban egyik érdeklődővel sem tudott, és végül lefújta az akciót – vélhetően olyan alacsony összeget kínáltak a magyar bankkért, hogy az nagyobb veszteséget okozott volna, mint tovább finanszírozni a pénzintézet működését.

Pedig az utóbbi sem elhanyagolható tétel, még úgy sem, hogy tavaly a harmadával csökkent a veszteség. A Raiffeisen adózás utáni eredménye 2013-ban mínusz 31,2 milliárd forint lett, szemben az egy évvel korábbi 47,4 milliárddal (ebből tízmilliárdos tételt jelentett a bankadó). Az év során az osztrák tulajdonos 125 millió eurós (jelenlegi árfolyamon közel 39 milliárd forint) tőkeemelést hajtott végre a veszteségek rendezése miatt.

Ugyancsak pénteken tette közzé tavalyi számait a CIB. A bank 2013-at 136,7 milliárd forint adózás utáni veszteséggel zárta, amely ugyan valamivel jobb, mint a 2012-ben elszenvedett 151,8 milliárdos mínusz, ám még így valószínűleg negatív rekordot jelent a hazai pénzintézetek tavalyi eredményei között.

A veszteség oka most is elsősorban a hitelezésen elszenvedett kár volt, a nem teljesítő hitelek leírása,a céltartalékolás 142,3 milliárd forinttal rontotta az eredményt, míg a bankadó 12 milliárdos terhet jelentett. Az olasz anyabank, az Intesa Sanpaolo ennek ellenére nem gondolkodik kivonulásban: tegnap publikált gyorsjelentése szerint fenntartja jelenlétét Magyarországon.

A piac négyötödét lefedő nyolc magyarországi nagybankból így már hétnek ismerjük a tavalyi számait, s azok alapján minden második továbbra is súlyosan veszteséges. A Raiffeisen és a CIB mellett mínusszal zárt tavaly az Erste, a 24,9 milliárdos veszteség a 2012-ben elszenvedettnek több mint a négyszerese. Az MKB számait a tulajdonos német BayernLB jelentéséből ismerhetjük: a magyar pénzintézet 2013-at 409 millió eurós veszteséggel zárta, ez a tavaly év végi árfolyamon számolva 121 milliárd forintos mínusz.

Csökkenő mértékű, de legalább nyereségről számolt be az OTP, a K&H és az UniCredit. Az OTP adózott eredménye tavaly a 2012-es felére, 64,1 milliárd forintra csökkent, a profit harmadát a külföldi érdekeltségek termelték meg. A K&H nyeresége a hatodával 17,4 milliárd forintra csökkent 2013-ban, míg az UniCredit 6,4 milliárdos adózott profitról számolt be, szemben az egy évvel korábbi 20,9 milliárddal.

Nem tette még közzé tavalyi számait a Budapest Bank, a pénzintézet jövő szerdán publikálja 2013-as adatait. A bank azonban az utóbbi években nyereséges volt, és a tavalyi első félévet csaknem a 2012-es egész évi eredménnyel megegyező, 10,7 milliárd forint adózás utáni profittal zárta.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.