Selmeczi nem tudja, hogy mennyi és nem is szégyelli

A miniszteri megbízott tagadta, hogy a kormány a költségvetés hiányait akarja kipótolni a 14 havi befizetések elvonásával, továbbá, hogy el akarnák lehetetleníteni a magánpénztárakat. Selmeczi szerint a kormány gőzerővel dolgozik minden járulékfizetőre kiterjedő egyéni számlás rendszer kialakításán.

- Nem nekem kell tudnom - válaszolta a nemrég nyugdíjvédelmi miniszteri megbízottnak delegált Selmeczi Gabriella fideszes képviselő az Index.hu kérdésére, miszerint mennyi volt a képviselőasszony által problémásnak jellemzett magánnyugdíjpénztárak 12 évi átlaghozama. Selmeczi szerint az embereknek kell erről dönteni, mindenki előveszi majd ugyanis az egyenleg közlőjét és kiszámolja, hogy neki mi a jó.  Ő például évekkel ezelőtt azért nem lépett be egy nyugdíjpénztárba sem, mivel egy egy pár elemzést elolvasott amiből számára kiderült, hogy ez neki nem éri meg. 

A miniszteri megbízott szerint nem igaz, hogy a kormány a hiánycél betartása miatt vonja el a magánnyugdíjpénztárak 14 havi befizetéseit. Szerinte arról van szó, hogy a pénztárak a válság idején súlyos problémákkal küszködtek és a pénztártagok emiatt veszteségeket szenvedtek el. Ezt Selmeczi Gabriella azzal kívánta alátámasztani, hogy a válság idején az állampapírok hozama meghaladta az értékpapírokét - amilyenekbe a pénztártagok pénzét befektetik.

Arra a kérdésre, hogy készült-e bármilyen hatástanulmány a Fidesz által elfogadott szabályozással kapcsolatban Selmeczi Gabriella azzal tért ki, hogy az ő feladata a nyugdíjak védelme. "Ez a pénz az embereké marad, az állam erre garanciát vállalt"- mondta.

Ennek mikéntjéről kevés konkrétumot árult el, mondván: a kormány jelenleg gőzerővel dolgozik az új rendszer kialakításán. Annyi kiderült az interjúból, hogy minden járulékfizetőnek lesz egyéni számlája, akik a magánkasszában többet halmoztak fel, mint amekkora nyugdíjra az államtól számíthatnak, ha visszalépnek, kompenzációra számíthatnak.

Hasonlóképpen az elvonásra kerülő 14 havi járandóság kompenzálására is ígéretet tett Selmeczi Gabriella, ám konkrétumot itt sem mondott, mivel a "részletek kidolgozása most folyik".

Selmeczi Gabriella szerint a kormány nem a magánnyugdíjpénztárak ellehetetlenítésére törekszik a 14 havi befizetés elvonásával.

"- A nemzeti ügyek kormányának az a legfontosabb feladata, hogy az állampolgárait és azok vagyonát védje. Ez az elsődleges szempont. Abban partnerek vagyunk, hogy a következő 14 hónapra a pénztárak alapvető, minimális működési költségeit elismerjük."

Selmeczi Gabriella
2010. október 16. Selmeczi Gabriella. sajtótájékoztató. Fotó: Reviczky Zsolt
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.