Segít megtalálni kutyánkat az éttermi chipleolvasó

A Magyarországon élő kutyák száma meghaladja a kétmilliót, közülük több mint százezer kóborol az utcákon. Az elveszett kedvencek megtalálásának esélye annál nagyobb, minél gyorsabban jön a segítség.

 

Kapcsolat az online adatbázishoz
Kapcsolat az online adatbázishoz

Bár sok állatbarát szívesen segített volna, az ebek azonosítása korábban igen nehéz volt. Megoldásként a Vigyél Haza Alapítvány olyan kutyabarát éttermeket keresett meg Budapesten, amelyek egyébként is szívesen látják a kutyás vendégeket, s ezek most arra is vállalkoztak, hogy ingyenesen elérhetővé teszik az alapítvány mikrochip-leolvasóit. A lehetőségre az akcióban részt vevő éttermek bejáratánál egyedi matrica hívja fel a figyelmet. A mikrochip leolvasása után az étterem kapcsolatba lép az alapítvány állatorvos önkénteseivel, akik egy online adatbázisra támaszkodva fel is veszik a kapcsolatot az állat gazdájával, így az elkóborolt kedvenc biztosan hazajuthat.

Az önkéntes állatorvosok folyamatos internetes eléréséhez a Telenor nyújt segítséget. A telekommunikációs vállalat az önkéntesek munkáját szupergyors Hipernet-eléréssel, az LG Magyarország pedig táblagépekkel támogatja. Ha a megtalált kutyában nincs mikrochip, vagy nem regisztrálták a Magyar Állatorvosi Kamara kisállat-nyilvántartó rendszerében, az önkéntesek értesítik a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóságának Illatos úti Állategészségügyi Szolgálatát, amelynek munkatársai intézkednek az állat biztonságba helyezéséről és gazdához kerüléséről.

Az alapítvány szeretné az akciót Budapest egész területére kiterjeszteni. Május végéig 25 kutyabarát étterembe kerülhet chipleolvasó, s ezeket a helyszíneket feltüntetik a Telenorral közösen fejlesztett, okostelefonon elérhető Vigyél Haza kutyakereső alkalmazásban is. Az alkalmazást eddig csaknem húszezren töltötték le, és több ezer aktív felhasználó regisztrálta saját kutyáját a rendszerben. A Vigyél Haza Alapítvány az egyszázalékos adófelajánlásokból a jövőben a rendszer továbbfejlesztésén is dolgozik.

Az alkalmazás a Google Playről tölthető le, és elérhető interneten is: www.w-ebkereso.hu. Bővebben: vigyelhaza.hu. (T. S.)


(A cikk a Népszabadság Jótett című szponzorált oldalán jelent meg.)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.