Segít bankot váltani a felügyelet

A tranzakciós illeték januári bevezetése felértékelte a bankváltás jelentőségét, a tapasztalatok szerint ugyanakkor az ügyfelek még mindig csak ritkán élnek a lehetőséggel. A PSZÁF a könnyebb ügyintézés érdekében az ügyfeleknek tájékoztató anyagot állított össze, a bankoknak pedig előírta, mivel kell segíteniük a tudatos fogyasztói döntést.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) fogyasztóvédelmi intézkedéscsomagot dolgozott ki a bankváltás elősegítésére. A hatóság a bankszámlákat kínáló intézményeknek vezetői körlevélben határozta meg a téma kapcsán elvárt követendő gyakorlatokat, a fogyasztók figyelmét pedig ügyfél-tájékoztatókban hívja fel a bankváltás lehetőségére.

A hitelintézeti számlatermékek és kapcsolódó szolgáltatások díjainak közelmúltban történt emelkedése miatt felértékelődött a bankváltás jelentősége. A PSZÁF tapasztalatai szerint ugyanakkor – az érintett fogyasztók nagy száma ellenére – kismértékben fordul elő bankváltás. Az ezzel kapcsolatos eljárásra ma nincs jogszabályi előírás, annak elveit önszabályozás keretében csak a Magyar Bankszövetség egy ajánlása foglalja össze. A PSZÁF vizsgálódásai során megállapította: a pénzügyi intézmények bankváltással kapcsolatos tájékoztatási gyakorlata számos esetben nem kielégítő.

A PSZÁF most közzétett vezetői körlevelében fogalmazta meg azt az elvárást, hogy az intézmények készítsenek egy egyoldalas, a lényegi információkat közérthető, átlátható, egyszerű nyelven összefoglaló dokumentumot, amelyben a bankváltással összefüggő tudnivalókat mutatják be a fogyasztóknak. Egyebek közt hívják fel a figyelmet arra: a bankváltás nyomán a meglévő bankszámla akkor szűnik meg, ha azt az ügyfél kifejezetten kéri, s a teljes bankváltáshoz minden egyéb, a bankszámlához kapcsolódó szerződést fel kell mondani. A körlevél melléklete mintát mutat be a tudnivalók összefoglalására.

A felügyeleti körlevél felszólítja a pénzügyi intézményeket arra is: tegyék könnyen elérhetővé az ügyfelek számára a PSZÁF honlapján elérhető internetes Bankszámlaválasztó programot és az egyéb felügyeleti tájékoztatókat is. A körlevél kiemeli, hogy a bankszövetségi ajánláshoz csatlakozott intézmények esetében az ajánlás nem teljesítése tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatnak minősülhet.

A PSZÁF honlapján, valamint százezer példányban a pénzügyi intézményekhez és a fogyasztókhoz eljuttatandó papíralapú kiadványban és kisfilmben foglalta össze az egyszerűsített (egyablakos) bankváltás lépéseit, és hasznos tanácsokkal segíti a fogyasztókat a tudatos döntésben. A megfelelő bankszámla(csomag) kiválasztását támogatja a PSZÁF Bankszámlaválasztó programja is, amelyben összehasonlíthatóak a lakossági bankszámlák és egyéb, ezekhez kapcsolódó szolgáltatások kondíciói. Az ügyfél egyedi bankszámla-használati szokásai alapján az alkalmazás a számlaforgalom becsült havi költségeit is kiszámítja.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.