Segélyhívó kell minden autóba

A gyártóknak 2018. március 31-től minden új személy- vagy kisteherautót fel kell szerelniük fedélzeti segélyhívóval, amely a jármű balesete esetén automatikusan értesíti a mentőket – erről döntött kedden az Európai Parlament.

Az Európai Parlament sajtószolgálatának közleménye szerint a kontinens útjain tavaly 25 700-an vesztették életüket. Az új segélyhívó - a becslések szerint - akár tíz százalékkal is csökkentheti a halálos áldozatok számát.

A fedélzeti automatikus e-segélyhívó rendszer súlyos közúti baleset esetén a 112-es segélyhívó számon értesíti a mentőket. A mentők az információk alapján azonnal be tudják azonosítani a szükséges segítség jellegét és nagyságrendjét, így hamarabb a helyszínre érhetnek. A gyorsabb segítség életet menthet, enyhítheti a sérülések súlyosságát és csökkentheti a közlekedési dugókból következő költségeket.

Az e-segélyhívó ingyenes lesz a felhasználók számára, függetlenül attól, hogy milyen autót vezetnek - fejeződik be a közlemény.

Az osztrák Uniqa Biztosító - SafeLine néven - 2007 óta kínál Ausztriában telematika-alapú assistance biztosítást. Közel egy éves tesztelési időszak után 2009. október elsejével vált a magyar Uniqa ügyfelek számára is elérhetővé ez az autókba beépíthető termék. Eddig néhány száz ilyet adtak el a magyar piacon - adta hírül az Uniqa magyar leányvállalata.

Az autóba épített SafeLine ütközésérzékelő - baleset esetén - automatikusan működésbe lép, riasztja az asszisztencia-központot. A Europ Assistance munkatársai azonnal látják az autó helyét jelző GPS-koordinátákat, ennek köszönhetően rövid időn belül szakértő segítséget tudnak a helyszínre küldeni. A vészjelző gomb megnyomásával a vezető közvetlenül is értesítheti a központot baleset esetén, vagy ha orvosi, illetve műszaki segítségre van szüksége.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.