Sebesen tárolja a gázt az MVM

Az állami MVM június óta turbósebesen tölti a gázt a tárolókba. Ráadásul még mindig napirenden szerepel az orosz gázszállítások ütemének fokozása.

A magyarországi földgáztárolókban az egy évvel korábbihoz képest mintegy 8 százalékkal több, 2,65 milliárd köbmétert meghaladó földgáz áll rendelkezésre - közölte a tárolók nagy részét birtokló állami MVM. Június vége óta az MVM négy egységében a betárolás üteme megnőtt: most napi 15 millió köbmétert sajtolnak be.

A nemzeti energetikai társaságcsoport a téli felkészülést már áprilisban megkezdte, a tulajdonában lévő Magyar Földgáztároló (MFGT) Zrt. a készletezési stratégiáját folyamatosan alakítja oly módon, hogy a téli időszakra időben rendelkezésre álljon az a mennyiség, amellyel szerződéseit biztosítani tudja és garantálja a hazai fogyasztók ellátásának biztonságát - írják. A tavalyi töltöttséget jelentősen meghaladó mennyiség a stratégiai készlet megemelésének, valamint a gyors betárolásnak köszönhetően áll rendelkezésre (Megjegyzendő: a stratégiai készlet nem az MVM, hanem a szintén állami MFB algyői tárolójába került.) Az MFGT új, külföldi kereskedőkkel is bővítette ügyfélkörét. Egyszersmind figyelmeztetnek: noha a tárolók iránt fokozott az érdeklődés, a piaci szereplők készletezési hajlandósága alacsony.

Magyarország irányába a földgázszállítás folyamatos és biztonságos. Az elmúlt héten Ausztria felől napi 14 millió, Ukrajna felől napi 16-17 millió köbméter gáz érkezett. Ennek mintegy kétharmadát tárolja be az MFGT. Az ukrán válság nincs hatással a behozatalra, az MVM folyamatos kapcsolatban áll partnereivel, az egyeztetések mindennaposak - zárul közleményük.

Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter június végén a gázbeszállítások fokozására kérte Alekszandr Novak orosz energiaügyi minisztert. A kormány néhány napra rá intézkedett arról, hogy az MVM százmilliárd forint állami kölcsönt kapjon gázvásárlásokra. A szállításokat végző orosz Gazprom exportcégének akkori vezérigazgatója, Alekszandr Medvegyev július elején a felvetésre úgy reagált, hogy először saját nyugat-európai tárolóikat töltik fel, és ilyen Magyarországon nincs. Néhány napra rá az MVM azt közölte, már tárgyalnak a Gazprommal a szállítások fokozásáról.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.